Antena Meniu Search
x

Măsura de poprire a conturilor ar putea fi eliminată până la sfârşitul anului

Românii ar putea scăpa de "blocarea conturilor". Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că are în plan eliminarea acestei măsuri până la sfârşitul anului. Fiscul îşi va recupera doar sumele pe care datornicul le are de plată.

Vezi și

Românii ar putea scăpa de "blocarea conturilor". Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că are în plan eliminarea acestei măsuri până la sfârşitul anului. Fiscul îşi va recupera doar sumele pe care datornicul le are de plată. Decizia ar urma să fie luată la pachet cu alte reforme în sistem.

Anul trecut, Elena Cerneştean nu şi-a mai putut plăti creditul Prima Casă. Statul a despăgubit banca, dar îşi recuperează banii de la ea. 50.000 de lei datorează Elena ANAF-ului. O sumă pentru care instituţia i-a blocat deja toate cele cinci conturi pe care le are. 

"Eu nu mai pot să încasez nimic. Tocmai asta este problema. Ok, îţi plătesc acea treime, dar dă-mi voie să încasez şi alte venituri", spune Elena Cerneştean.

Până la sfârşitul anului, Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să modifice această măsură pe care o consideră "prea agresivă". 

"Poprirea aceasta dispare. N-o să mai găsească românul un cont blocat. Pleacă într-o excursie în afara ţării şi se trezeşte că nu-şi poate accesa niciun fel de cont pentru că, pentru o sumă minioră, a blocat cineva toate conturile. Nu, asta dispare", declară Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

FISC-ul îşi va recupera însă datoriile. Dar ar urma să blocheze doar suma pe care contribuabilul o are de plată. Practic, în cazul Elenei, ne explică avocaţii, ar putea fi blocată doar o sumă egală cu o treime din veniturile active până când statul îşi va recupera întreaga valoare. 

Modificările legislative ar obliga şi băncile să găsească o soluţie prin care conturile să nu mai fie blocate în totalitate. 

"Însă şi aici sunt două situaţii. Dacă suma pentru care este emisă poprirea este de 10 lei, să spunem, iar în cont avem 100 de lei, banii sunt indisponibilizaţi, sunt trimişi către ANAF, iar diferenţa de sumă până la 100 de lei nu poate fi blocată de către bancă. Dacă avem o treime din sumă, instituţia bancară va trebui să schimbe acest program informatic pe care îl are astfel încât să oprească jumătate sau o treime şi abia ulterior să dea liber sumelor de bani pentru a fi folosite aşa cum vrea debitorul respectiv", explică avocatul Adrian Cuculis.

În plus, astfel vor dispărea şi comisioanele pe care băncile le percep pentru popriri. Atât la instituirea şi sistarea popririi, cât şi pentru tranzacţii. Comisioanele variază între 10 şi 30 de lei. În ultimii cinci ani, românii au adunat datorii la stat de 14-15 miliarde de lei.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Măsura de poprire a conturilor ar putea fi eliminată până la sfârşitul anului