Antena Meniu Search
x

Video Prețurile la ouă au atins valori record. Cât costă o cutie cumpărată din piață

Oul, unul dintre alimentele de bază consumate de români, a ajuns să fie din ce în ce mai scump. În statistici, preţul a crescut doar cu 30%. La raft, însă, majorarea e dublă, în comparaţie cu anul trecut. Şi ar mai putea creşte, după ce mai mai multe ţări se confruntă cu o criză de ouă din cauza gripei aviare. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.02.2023, 21:06

Vezi și

Într-un local din Capitală, se fac preparate exclusiv pe bază de ouă. "Din plăcerea de a mânca ouă. Am întâlnit oameni care spun că sunt îndrăgostiţi de ou. Iubesc ouăle. E un concept venit din America. Ouăle le luăm de la fermele din jurul Bucureştiului. Sunt ouă de la găini crescute la sol", a spus Claudiu Negru, proprietarul localului.

Ouăle s-au scumpit semnificativ în ultima perioadă. Pentru o cutie cu 10 ouă pe care o cumpărăm de la piaţă plătim, în prezent, 13 lei. Ouăle se află, de altfel, în topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Datele oficiale arată faptul că preţul acestora a crescut cu aproape 34%.

"Eu v-aş spune că s-a cam dublat preţul. Statistic probabil ar fi fi 30%. Cauzele sunt evidente. În zona asta se consumă foarte multă energie electrică", a spus Dragoş Frumosu, reprezentantul sindicatului Industria Alimentară.

Ouăle vândute direct de la producător sar de 1,5 lei pe bucată. Din această fermă din judeţul Ilfov, unde sunt crescute în jur de o mie de păsări, pleacă zilnic 800 de ouă. 

Pe acelaşi subiect

"Creştem găinile într-un sistem liber. Au acces liber la iarbă verde, vara. Comparativ cu anii anteriori, costurile au crescut foarte mult. Dacă acum 2 ani era porumbul 0.8 lei, acum a ajuns la 1,5 lei. Le vindem direct către persoane fizice, 1,5 lei oul. Către restaurante şi băcănii cu un discount de 20%", a spus Marius Marin, proprietarul unei ferme de păsări.

Prețurile la ouă au atins valori record 

Astfel, toate mâncărurile ce conţin ouă vândute de restaurante sunt, evident, mai scumpe. Şi vor mai exista creşteri. Mai ales că, avertizează specialiştii, preţurile ar urma să mai crească, în lunile următoare, cu cel puţin 10%. Producţia anuală a României e de cinci miliarde de ouă. Ne asigurăm consumul necesar din producţia proprie, dar nu tot timpul anului.

"Trebuie luat în calcul fenomenul exportului. Cam 250 de milioane de milioane de ouă. Şi importului, tot de 250 de milioane de ouă. Exportăm în mod deosebit pe perioada caldă, de vară, şi importăm pe perioada de iarnă", a mai spus Dragoş Frumosu.

80% din ouăle importate vin din Polonia. Şi am putea ajunge să importăm şi mai mult, dacă am scăpa de sub control gripa aviară, aşa cum s-a întâmplat în celelalte state de pe întreg globul.

Prețurile la ouă au atins valori record în toată lumea, după ce gripa aviară a ucis zeci de milioane de păsări. În Statele Unite, spre exemplu, 12 ouă au ajuns să coste mai mult decât un kilogram de carne de vită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Prețurile la ouă au atins valori record. Cât costă o cutie cumpărată din piață