Video Preţurile produselor din Bulgaria, comparate cu cele de pe rafturile noastre. Cât plătesc românii pentru un coş de cumpărături în ţara vecină
Cu inflaţia fiecare luptă cum poate. Mulţi, pur şi simplu cheltuie în plus, alţii strâng cureaua. Şi mai sunt cei care caută oferte. Iar la acest capitol, bulgarii par să fi învăţat lecţia mai bine decât noi. Mulţi români din localităţile de graniţă aleg să meargă la cumpăraturi în Bulgaria.
Socoteala din târg nu se mai potriveşte cu cea de acasă. E tot mai scump în magazinele din România. Aşa că, pentru a bifa cât mai multe din lista de cumpărături, căutăm în special promoţiile. Ne atrage atenţia cotletul de porc. E 20 de lei kilogramul.
Cristina Oprea, reporter Observator: Am ales astăzi de pe raft produsele cu preţul cel mai mic. Am cumpărat detergent, ulei, cartofi, carne de porc şi pui, câteva verdeţuri. Am cheltuit 230 de lei.
Pornim apoi spre Calafat.Oamenii locului ştiu ce e mai ieftin peste graniţă şi ne pot sfătui de unde să ne facem cumpărăturile. Prima surpriză nu e tocmai plăcută. Deşi Bulgaria e renumită pentru legume, în piaţă e un pic mai scump ca la noi. În supermarketuri se schimbă situaţia: sunt preţuri mai mici la majoritatea produselor, de la detergent până la ţigări.
Români: Sunt mai ieftine şi sunt mult mai multe reduceri decât la noi. Eu merg de cel puţin două ori pe lună în Bulgaria.
- Românii scot mai mulţi bani din buzunare şi pentru medicamente: "S-au scumpit mai mult decât am presupus, 10-15%"
- Cea mai mare inflaţie din ultimii 30 de ani: Alimentele care s-au scumpit cel mai mult
- Rata anuală a inflaţiei a ajuns la aproape 14%. Care sunt produsele care ne-au afectat cel mai puternic bugetul în...
- Mâncare cumpărăm de la ei. E mai ieftină. Cam cu 30-40 la sută, cam aşa. Brânză, carne, peşte.
Din Calafat până în Vidin sunt 18 kilometri, îi faci într-un sfert de oră. Primele magazine sunt chiar la intrarea în oraş.
Preţurile sunt în leva, aşa că înmulţim cu 2,5 pentru a face conversia în lei. Nu toate produsele sunt mai ieftine ca la noi. Bananele, de pildă, costă 2.95 leva, adică 7.4 lei. În ţară le-am cumpărat cu 6 lei. Carnea sau brânzeturile, însă, au preţuri fără concurenţă
Asta e la ofertă. Asta este 8 leva pe kilogram. Să vedem dacă, să folosim programul pentru tradus, să vedem dacă este din lapte sută la sută.
Românii preferă să cumpere de la vecini
Diferenţele nu sunt de neglijat - 20 de lei un kilogram de telemea. În ţară nu costă mai puţin de 25 de lei. Carnea de porc, pe care în România am prins-o la ofertă cu 20 de lei kilogramul, este cu 4 lei mai ieftină în Bulgaria. Uşor, uşor, ajungem la finalul listei.
Cristina Oprea, reporter Observator: Singurul produs pe care nu l-am găsit în supermarket şi pe care îl avem pe lista de cumpărături este detergentul la 10 kilograme. Vom cumpăra de aici produsele alimentare şi vom merge să căutăm detergent într-o piaţă.
Puţin peste 60 de lei costă, în Bulgaria, detergentul pe care l-am cumpărat acasă cu 111 lei. Pe acelaşi coş de cumpăraturi, am economisit 53 de lei. Însă trebuie să punem în balanţă şi rovinieta, taxa de trecere a podului şi benzina. E mai rentabil să mergi la cumpăraturi în Bulgaria cu un prieten, nu singur. E şi mai bine dacă locuieşti aproape de graniţă şi dacă te aprovizionezi pentru o lună întreagă.
Român: La noi e mult, mult mai scump faţă de aici. Dacă am veni mereu aşa, am face o economie, nu mult, cam de două milioane pe lună şi iar banii ăstia care ar fi, pentru medicamente
La restaurante, diferenţele de preţ sunt şi mai mari.
Cristina Oprea, reporter Observator - Dacă în piaţă cheltuim cu aproape 30% mai puţin decât acasă pentru produse de igienă sau alimente, o masă servită în centrul oraşului Vidin ne costă chiar si la jumătate. Iar bulgarii au învăţat bine lecţia ospitalităţii şi-i primesc pe români cu braţele deschise.
Președinte CJ Vidin - Ghenadi Velkov: Avem marfă care se face în fabricile din Bulgaria.
Svetan Tzenco, primar Vidin: Românii cumpără ce nu găsesc, ce nu pot găsi în Craiova, în Calafat şi în oraşele voastre. Aşa cum ne plac şi nouă micii ai vostri de oaie, când venim.
În România, alimentele s-au scumpit în ultimul an cu aproape 14%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰