Video Producţia pepenilor a scăzut anul acesta faţă de anii precedenţi. Cât au ajuns să coste celebrii pepeni de Dăbuleni
Întârziată de vremea rece, prima recolta de pepeni de Dăbuleni a ieșit, în sfârșit, pe piață. Producătorii spun că sunt mai puțini decât anul trecut, dar la fel de dulci și zemoşi. Din târgul en-gros, pepenii pleacă cu 2 lei kilogramul. Dar intermediarii vor şi ei profit, aşa că dublează preţul.
În pieţele en-gros din Dăbuleni e un du-te-vino continuu.
Vremea capricioasă i-a ţinut în loc pe fermieri. Pepenii s-au copt mai târziu cu două săptămâni anul acesta, aşa că fiecare zi contează în competiția cu marfa venită din import.
Dragoş Brandibur, producător de pepeni: Recolta e mai rea. Ploaie, grindină, a mai bătut grindina...
Marin Bulintiş, producător de pepeni: De patru zile vând la piaţă. Nu suntem mulţumiţi de problema... care aduce de la Grecia. De ce nu le ia vamă ca să nu mai aducă? Să le ia bani.
- Uniunea Europeană ajută financiar ţările afectate de importurile de cereale ucrainene. Câţi bani va primi România
- CALCUL: Cât ar costa un kilogram de piept de pui, după reducerea prețurilor la alimentele de bază
- Staţiunea care a devenit cea mai scumpă de pe litoral. Cât plătesc turişii pentru o shaorma
Producţia e mai mică decât în alţi ani, dar prețul e încă bun pentru cine are cu ce să iasă în târg.
Cristina Oprea, reporter Observator: Cu 2 lei, 2,5 lei pleacă de aici, din en-gros, pepenii spre pieţele din ţara întreagă. Pe drum preţul ajunge uneori chiar să se dubleze, spun producătorii, în timp ce intermediarii susţin că afacerea este corectă şi toată lumea are de câştigat.
Producătorii cred că preţul va scădea cu timpul
Cine creşte fructele cu îngrășăminte naturale nu e dispus să lase la preț. Nicu Dulea are peste două hectare de pepeni şi va ieși cu marfa pe piaţă în cinci, şase zile. Spune că numai calitatea face diferenţa.
Nicu Dulea, producător de pepeni: Nu sunt forţate cu potasiu pentru coacere. Este dat numai cu găinaţ de pasăre. Zeama cu urzici ce face? Urzica, având fier, ea îşi ia pentru imunitate. Eu sper anul ăsta să culeg cam în jur de 200 de tone.
Alte secrete care ne arată că un pepene e dulce şi zemos?
Marin Bulintiş, producător de pepeni: Să aibă luciu. Aici să aibă scârciuleţul subţire, fără păr. Şi lubeniţa este perfectă.
Pata galbenă de pe coaja lubeniţei e semn că fructul e suculent.
Statisticile arată că recolta de pepeni româneşti e mai mică de la an la an. Dacă în 2021 s-au cules peste 382 de mii de tone pe lubeniţă, anul trecut producţia finală nu a depăşit 180 de mii de tone, potrivit datelor INS. În schimb, importăm pepeni de 24 de milioane de euro anual.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰