Programul Investeşte în tine a început. Condiţii pentru a obţine un credit fără dobândă
A fost prima zi a programului ''Investeşte în tine" şi zeci de tineri şi-au depus deja dosarul de credit. Au cerut bani pentru plata căminului, a chiriei sau a unor cursuri de specializare.
A fost prima zi a programului ''Investeşte în tine" şi zeci de tineri şi-au depus deja dosarul de credit. Au cerut bani pentru plata căminului, a chiriei sau a unor cursuri de specializare. Vorbim despre credite fără dobândă, garantate de stat în proporţie de 80%. Există mai multe cerinţe pentru cei care vor să se încadreze în program.
Mulţi dintre tinerii care şi-au depus luni dosarul de credit au trecut pe la bancă încă de săptămâna trecută. Asta, ca să fie siguri că au toate documentele necesare. Până acum, 40 de români au cerut un credit fără dobândă.
RAMONA IVAN, director bancă: Nu am primit solicitări pentru achiziţia de cărţi, dar am primit întrebări care ţineau de zona de îmbunătăţire a locuinţei, de chirii, posibilitatea de a avea un alt curs, am primit întrebări pentru curs de bucătar.
Doritorii trebuie să facă dovada că sunt înscrişi într-un sistem de învăţământ sau că urmeze cursuri de specializare profesională. Totodată, trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, că nu vor mai încerca să ia un astfel de credit de la nicio altă bancă.
Tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani pot primi maximum 40.000 de lei. Cei între 26 şi 55 de ani pot primi însă până la 35.000 de lei. Un avantaj îl au cei care sunt angajaţi când vor să îşi ia un credit. Vor primi în plus încă 20.000 de lei.
Pot folosi împrumutul pentru plata creşei, grădiniţei sau şcolii private a copilului, a chiriei, a utilităţilor, pentru renovarea apartamentului sau achiziţia de calculatoare, articole sportive sau bilete la evenimente culturale. Sunt eligibile şi intervenţiile medicale - inclusiv cele estetice sau dentare, care nu sunt decontate de stat. Important este ca, la final, clienţii să prezinte la bancă facturile prin care să arate că banii au fost cheltuiţi pentru categoria stabilită atunci când a fost încheiat contractul cu banca.
ADRIAN BENŢA, consultat fiscal: Nu cred că va avea succes la public, datorită unor reticenţe culturale, noi aici în România suntem obişnuiţi să avem învăţământul gratuit. Dacă ştim că este gratuit, de ce trebuie să ne împrumutăm ca să plătim nişte studii?
Şi unii studenţi sunt reticenţi atunci când vine vorba despre datorii la bancă.
PETRIŞOR ŢUCĂ, preşedinte Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti: Partea de informare şi de educaţie financiară pentru tineri lipseşte, există posibilitatea să ia nişte credite, să nu ştie când va începe rambursarea şi să ajungă în imposibilitatea de a fi plătite.
Cei care vor să ia un astfel de credit şi nu sunt încă angajaţi sunt obligaţi să aducă un codebitor pentru a putea fi eligibili.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰