Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Radu a investit 30.000 de euro în 58 de stupi, doar că vremea capricioasă i-a dat afacerea peste cap: "Am cheltuit undeva la 9.000 de lei doar pe motorină"

Vom avea miere mai puţină şi mai scumpă anul acesta! De vine sunt vremea capricioasă şi costurile legate de transportul stupilor. Un kilogram de miere de salcâm va costa la toamnă 45 de lei, cu peste 10% mai mult decât în acest moment.

de Iulia Pop

la 06.07.2022 , 20:12

Ploile şi temperaturile scăzute sau, din contră, cele extrem de ridicate din ultimele zile, au ținut albinele în stupi anul acesta. Şi au distrus florile. În Timiș, de exemplu, salcâmul a fost compromis.

Vremea capricioasă amărăște și gustul mierii 

Radu Țurcaș – apicultor: Ploile ne-au urmărit şi temperaturile foarte ridicate după ploaie, care au opărit floarea de salcâm. Vântul foarte puternic a scuturat florile de salcâm. Am mutat cred că de 4 ori pavilionul în trei săptămâni. La primul salcâm am fost la 100 de metri altitudine, aici în Timiș, după care a trebuit să alergăm după el prin Hunedoara. Am ajuns la ultimul salcâm undeva la 400 de metri altitudine. Sute de kilometri de baza stupinei. 

Vezi și

Apicultorul Radu Ţurcaş a investit 30.000 de euro în cei 58 de stupi ai săi, cu pavilion modern, iar acum îi plimbă sute de kilometri prin ţară, în căutarea celor mai bune flori.

Pe acelaşi subiect

Radu Țurcaș – apicultor: Pe sezonul ăsta apicol am cheltuit undeva la 9.000 de lei doar pe motorină, pe drumuri făcute cu mutat pavilion şi cu cercetat locuri şi montat stupi de control.  Pe timp de secetă, albinele au nevoie de îngrijire specială ca să supraviețuiască.

Iulia Pop – reporter Observator: În câmp temperaturile sunt atât de mari şi sursele de apă atat de puţine, încât pentru a-şi ţine albinele în viaţă, apicultorii trebuie să le pună apă în găleţi. Seceta este acum la nivelul maxim.

Drumurile lungi şi cantitatea de miere mai mică se vor reflecta în preţul mierii, care, din toamnă, va creşte. Mierea de salcâm, cea mai cerută şi, totodată, cel mai greu de obţinut, se va scumpi, în medie, cu 5 lei per kilogram şi va ajunge să coste 45 de lei. Cu 5 lei în plus vom plăti şi pentru mierea de rapiţă sau de tei, adică în jur de 30 - 35 de lei un kilogram.

Clienți: - Oricum, în ziua de azi, absolut orice e natural, e produs de lux, ca preţ.

- Puţină, dar pentru consum am avut ok. Şi polifloră. Mierea nu ne lipseşte de pe masă.

Apicultorii mai spun că schimbările climatice le fac viaţa tot mai grea. Practic, ajung să fie mulțumiți de roadele muncii lor o dată la 5 ani.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Radu a investit 30.000 de euro în 58 de stupi, doar că vremea capricioasă i-a dat afacerea peste cap: "Am cheltuit undeva la 9.000 de lei doar pe motorină"