Antena Meniu Search
x

De ce nu dau randament adolescenţii care vin să muncească vara pe litoral

Muncitorii calificaţi au devenit o pasăre rară în turism. Angajatorii de pe litoral se plâng că nu reuşesc să atragă personal, deşi oferă masă şi cazare gratuite. Mai nou, s-au orientat către angajaţii foarte tineri.

Vezi și

Muncitorii calificaţi au devenit o pasăre rară în turism. Angajatorii de pe litoral se plâng că nu reuşesc să atragă personal, deşi oferă masă şi cazare gratuite. Mai nou, s-au orientat către angajaţii foarte tineri. Conform legii, adolescenţii au voie să muncească şase ore pe zi. Doar că, după ce au încheiat contractul, mulţi şi-au dat seama că tot ceea ce câştigă dau pe distracţii şi au plecat acasă.

Unii debarasează mesele în restaurantele hotelurilor de pe litoral. Pe alţii îi găseşti pe plajă, unde strâng umbrele ori servesc turiştii cu băuturi răcoritoare sau cafea. Sunt angajaţii care nu au împlinit încă 18 ani. 

"Am apelat la tineret, iar copiii care au terminat şcoala, după ce au dat bacul, au venit, s-au angajat şi acum avem copii ca să zic aşa", spune managerul unui hotel.

Pentru că angajaţii calificaţi în turism preferă salariile din străinătate, angajatorii s-au orientat către tinerii între 16 şi 18 ani. Sunt plătiţi cu salariul minim,  adică mai puţin de 1200 de lei. Mulţi şi-au spus că o vară petrecută la mare este o atracţie mai mare decât venitul. Dar apoi au revenit asupra deciziei. 

"E foarte greu să angajăm tineri pentru că, în general, vor un salariu foarte mare, muncă puţină şi cât mai multe libere ca să se poată distra", explică un alt manager de hotel.

"Nu prea stau. Obosesc, obosesc repede. După două săptămâni deja se cunoaşte. Ei vin plini de energie, dar după aceea obosesc", declară încă un manager.

De vină ar fi petrecerile de după program. O mărturisesc chiar unii dintre ei.

"La muncă, ziua la muncă, seara distracţie", spune o tânără angajată.

"Nu mi-aş fi dorit să lucrez atat de mult, doar că banii pe care îi produc într o zi, îi cheltui seara şi a doua zi sunt obligat să vin la muncă, înţelegi?", mărturiseşte George, operator plajă.

Aşa se face că mulţi nu rezistă un sezon întreg. 

"Ei fac tot ce pot, unii dintre ei, cei care nu rezistă pleacă, mulţi vin doar să se distreze şi bineînţeles că are de suferit calitatea serviciilor", spune Dragoş Răducan, vicepreşedinte FPTR.

În jur de 3.000 de adolescenţi sunt angajaţi pe litoral, în acest sezon. Patronatele se plâng că deficitul de personal ajunge şi la 50%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » De ce nu dau randament adolescenţii care vin să muncească vara pe litoral