Antena Meniu Search
x

Ucraina recunoaşte în premieră că este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri, deşi Zelenski refuză să discute cu Putin

Război în Ucraina. Un oficial ucrainean de rang înalt recunoaşte în premieră că "Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri". Declaraţia îi aparţine secretarului Consiliului Național de Securitate, Oleksandr Lîtvînenko şi a fost făcută chiar dacă Volodimir Zelenski a insistat inclusiv acum câteva luni că el nu crede că negocierile cu Vladimir Putin ar putea aduce pacea în Ucraina. 

de Redactia Observator

la 20.05.2024 , 17:12

Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri, anunţă în premieră secretarul Consiliului Național de Securitate de la Kiev
Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri, anunţă în premieră secretarul Consiliului Național de Securitate de la Kiev - Profimedia

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina, Oleksandr Lîtvînenko, a spus luni că Ucraina este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri, de aceea a pregătit și promovează formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski

"Ucraina știe clar că războiul se va încheia cu negocieri. De aceea a fost pregătită și promovată formula de pace a președintelui Zelenski. Poziția noastră este foarte simplă și sunt convins că va fi susținută de participanții Summituluipentru pace din Elveția din iunie 2024", a spus Lîtvînenko în cadrul Forumului Regiunii Mării Baltice "NATO 2024 și Europa arctică". "Aceasta este o adevărată cale diplomatică care are toate șansele de a contribui la realizarea unei păci juste", mai susţine el.

Vladimir Putin a respins clar formula de pace a lui Zelenski. Preşedintele rus a spus săptămâna trecută din China că Rusia nu va permite să-i fie dictate ultimatumuri iar Kremlinul a transmis că fără prezenţa Rusiei la summitul din Elveţia nu se poate vorbi de o"conferinţă serioasă cu aşteptări serioase de a obţine un anumit tip de rezultate". 

Articolul continuă după reclamă

Oleksandr Lîtvînenko a mai adăugat că Ucraina are nevoie "nu de un armistițiu de 2 ani, ci de o pace stabilă pentru un deceniu, care să permită dezvoltarea ţării". Totodată el și-a exprimat speranța că Ucraina va primi oficial invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Washington din acest an.

Pe acelaşi subiect

"Suntem conștienți că aderarea nu va avea loc mâine, dar o invitație oficială va răci multe capete fierbinți din Federația Rusă. Va contribui la detensionare și nu va deveni un pas confruntaţional. Experiența summitului de la București din 2008 a dovedit clar că în relațiile cu Putin, hotărârea clară stabilizează situația, iar absența ei provoacă Rusia să ia măsuri agresive", a spus Lîtvînenko.

Şi generalul Vadim Skibiţki, numărul doi în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a declarat pentru revista The Economist la începutul lunii mai că negocierile cu Rusia vor fi necesare la un moment dat, aşa cum se întâmplă în orice război.

 Zelenski a spus clar că nu vrea să negocieze cu Putin

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace imediat după ce Putin a declanşat războiul în 2022, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Volodimir Zelenski spune că negocierile cu Rusia sunt imposibile fără o retragere militară completă a ruşilor.

În septembrie 2022, președintele Zelenski a spus că este deschis la ideea de a negocia cu Rusia, doar dacă președintele Vladimir Putin nu va mai fi la putere. Iar în octombrie 2022, ​a semnat un decret care declară în mod oficial ca "imposibilă" perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi Vladimir Putin, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia. Zelenski a spus inclusiv recent, în 2024, că nu crede că negocierile cu Vladimir Putin vor putea aduce pacea în Ucraina.

Occidentul, "presiune coordonată asupra lui Zelenski pentru a începe negocieri"

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene Serghei Nikiforov a dezvăluit pe 3 mai că participanții summitului pentru pace, care va avea loc în perioada 15-16 iunie, în Elveția, vor stabili o poziție comună de negociere care va fi predată apoi Rusiei.

Potrivit informațiilor publicate vineri de Europe 1, cancelariile occidentale pregătesc acțiuni diplomatice coordonate pentru a-l convinge pe Zelenski să accepte negocieri cu Rusia, dar rămâne de văzut dacă îl vor putea convinge pe liderul de la Kiev. 

Într-un interviu exclusiv acordat AFP vinerea trecută, Zelenski a spus că Occidentul "se teme" atât de o înfrângere rusă, cât şi de una ucraineană, situaţie pe care a descris-o drept "absurdă". "Ne aflăm într-o situaţie absurdă în care Occidentul se teme că Rusia va pierde războiul. Şi (în acelaşi timp) nu doreşte ca Ucraina să îl piardă. Pentru că victoria finală a Ucrainei va duce la înfrângerea Rusiei. Iar victoria finală a Rusiei va duce la înfrângerea Ucrainei" a spus el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Ucraina recunoaşte în premieră că este conștientă că războiul se va încheia cu negocieri, deşi Zelenski refuză să discute cu Putin