Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacţia unui şofer, la scumpirea carburanţilor. De la 1 iulie, litrul de benzină se scumpeşte cu 43 de bani, iar cel de motorină cu 40 de bani

Luna iulie vine cu noi scumpiri. De mâine creşte, din nou, acciza la carburanţi. Ceea ce înseamnă automat preţuri mai mari la benzină şi motorină. Şi facturile la gaz se vor scumpi. În schimb, 1,8 milioane de români vor avea parte de majorări de venituri. Salariul minim pe economie creşte de mâine cu aproape 300 de lei net

de Florentina Lazăr

la 30.06.2024 , 20:08

Şoferii vor avea parte de o nouă rundă de scumpiri. De la miezul nopţii, un litru de benzină va costa cu 43 de bani în plus, iar preţul unui litru de motorină va creşte cu 40 de bani. Un plin de carburant va costa în jur de 380 lei, cu 20 mai mult decât acum.

Val de scumpiri în România de la 1 iulie

"Ne conformăm, că nu avem încotro, cui să ne plângem. Erau oricum scumpe, adică nu s-a schimbat cu nimic", spune un român. "Niciun guvern după '90 nu a fost de partea şoferilor", zice un alt şofer.

Vezi și

"Este o actualizare cu inflaţia, cea de-a doua etapă de creştere prevăzută în legislaţie. Nu vom mai avea în acest an alte creşteri ale accizelor", a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Pe acelaşi subiect

Scumpiri în lanţ după majorarea accizei

Majorarea accizei va duce scumpiri în lanţ, de la alimente, până la vacanţe. Și gazele ne vor costa mai mult, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. 2,5 lei vom plăti în plus la factură la un apartament cu 3 camere. 

De la 1 iulie crește salariul minim pe economie de la 3.300 la 3.700 lei brut. 300 lei vor fi scutiţi de taxe, faţă de 200, câți sunt acum. Angajații vor câștiga cu 284 de lei net în plus, însă majorarea este anulată de scumpiri. În schimb, bugetarii cu salarii sub 8.000 de lei nu vor mai primi vouchere de vacanță. 

Odată cu majorarea venitului minim crește și suma pe care o plătim dacă vrem să ne cumpărăm vechime în muncă, de la 825 lei, la 925 lei pe lună. Fiscul pregăteşte un asalt asupra persoanelor care nu îşi pot justifica veniturile. De mâine, încasările lor vor fi impozitate cu 70% de ANAF, faţă de 16% în prezent. Analiştii spun însă că măsura nu va aduce sume fabuloase la buget. 

"Important e să-i descoperim pe cei care nu declară. Avem mari companii de stat care sunt super datoare la buget, avem mari evazionişti, fiindcă au fost toleraţi de ANAF", spune Bogdan Glăvan, analist economic.

"Ca sa te controlez, trebuie să trimit un aviz de inspecţie. Ce spune legea? Că după ce primeşti avizul de inspecţie ai 30 de zile să depui o declaraţie rectificativă şi să plăteşti 10%. De ce s-ar conforma cineva, oricum are 30 de zile în care să plătească şi atunci nu mai bine aştepţi să se prescrie?", explică Gabriel Biriş, expert fiscal.

Începutul lunii iulie va aduce şi rate mai mici, însă reducerea nu este semnificativă. Indicele IRCC, în funcţie de care se calculează creditele în lei ale românilor, scade la 5,86%. La un credit de 260.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară va scădea cu 8 lei.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Reacţia unui şofer, la scumpirea carburanţilor. De la 1 iulie, litrul de benzină se scumpeşte cu 43 de bani, iar cel de motorină cu 40 de bani