Antena Meniu Search
x

Reacția Patriarhiei la planul de impozitare a bisericii, al Ministrului Finanțelor

Propunere surprinzătoare a ministrului Finanţelor pentru Patriarhul Daniel. Eugen Teodorovici vrea să-l convingă pe înaltul ierarh să cheltuie banii Bisericii.

Vezi și

Propunere surprinzătoare a ministrului Finanţelor pentru Patriarhul Daniel. Eugen Teodorovici vrea să-l convingă pe înaltul ierarh să cheltuie banii Bisericii după cum doreşte statul. Ministrul s-a gândit şi când ar avea mai multe şanse de înduplecare: după slujba de duminică. Mai marii din Dealul Patriarhiei au reacţionat imediat.

Şeful Finanţelor mai face o încercare pentru a aduce şi în buzunarul statului ceva din profitul Bisericii.

Sunt 15 mii de locaşuri de cult care nu taie chitanţă pentru o listă lungă de activităţi care aduc banii. Şi încă deloc puţini, la cum arată datele raportate la Fisc.

4,2 milioane de euro este profitul Bisericii Ortodoxe Române, pe 2016. Pe care însă instituţia îl numeşte "excedent".

Asta înseamnă ca statul să stabilească destinaţia banilor Bisericii. În special, pentru asistenţa socială acordată copiilor, bătrânilor sau persoanelor nevoiaşe.

Patriarhia a reacţionat imediat.

"Asta se întâmpla deja. BOR a cheltuit, în ultimii 10 ani, 150 de milioane de euro exact în sfera vizată de discuție. Propunerea domnului Teodorovici este, așadar, tautologică", spune Patriarhia.

Principală sursă de bani a Bisericii este vânzarea de lumânări, icoane, obiecte de cult sau mobilier. Preoţii au şi o agenţie de turism religios.

În 2016, Biserica Ortodoxă Română a raportat la Finanţe şi cheltuieli filantropice de 5 ori mai mari decât excedentul, adică peste 21 de milioane de euro.

Ministrul Eugen Teodorovici a venit şi cu alte veşti.

Românii care nu lucrează pe contract de muncă tot îşi vor estima veniturile când vor depune declaraţia 600.

Sunt vizaţi medicii, contabilii, notarii, actorii, scriitorii, pieţarii sau pescarii, dacă venitul lor este mai mare de 22.800 de lei pe an.

Şi care, în aceste momente, nu ştiu dacă sunt asiguraţi. Nici la sănătate, nici la pensie.

La ghişeele ANAF, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la Casa de Pensii, oamenii află că trebuie să plătească 190 de lei, dacă vor să nu plătească pentru servicii medicale. Deşi, ministrul Finanţelor susţine în continuare că sunt asiguraţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Reacția Patriarhiei la planul de impozitare a bisericii, al Ministrului Finanțelor