Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Refiscalizare case de marcat: proceduri, documente necesare și etape

Fiscalizarea și refiscalizarea caselor de marcat sunt două dintre cele mai importante proceduri asupra cărora trebuie să se informeze orice comerciant. Aceste etape țin de funcționarea în termeni legali a oricărui business a cărui activitate presupune prestarea de bunuri și de servicii direct către populație.

de Redactia Observator

la 03.08.2018 , 13:58

Refiscalizare case de marcat: proceduri, documente necesare și etape - staticflickr.com

Fiscalizarea și refiscalizarea caselor de marcat sunt două dintre cele mai importante proceduri asupra cărora trebuie să se informeze orice comerciant.

Aceste etape țin de funcționarea în termeni legali a oricărui business a cărui activitate presupune prestarea de bunuri și de servicii direct către populație.

Ce presupune (re)fiscalizarea unei case de marcat

Articolul continuă după reclamă

Este obligatoriu ca orice casă de marcat să treacă prin procedura de fiscalizare, înainte ca echipamentul să intre în uz. Concret, prin fiscalizare, casa de marcat trece în regim de lucru fiscal, ceea ce înseamnă că, din acest moment, aparatul va înregistra în memoria fiscală toate sumele bătute.

Refiscalizarea este necesară ori de câte ori intervin anumite schimbări legislative, cum ar fi modificarea TVA-ului, spre exemplu. Refiscalizarea se impune, de asemenea și în situațiile în

care comerciantul își schimbă sediul social sau codul fiscal.

Fiscalizare case de marcat - lista de documente necesare

În cazul fiscalizării sau refiscalizării casei de marcat, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Factura casei de marcat;

  • Actele firmei;

  • Ștampila societății;

  • Actele noului punct de lucru; - dacă este vorba despre refiscalizare.

  • Registrele casei de marcat (Registrul Special și cartea de intervenții).

Etapele necesare (re)fiscalizării casei de marcat

Fiscalizarea sau refiscalizarea casei de marcat se realizează de către client, care, alături de tehnicianul care se ocupă de servisarea echipamentului, trebuie să se prezinte la Administrația Fiscală, aducând cu ei și sistemul fiscal. Este important de menționat că prezentarea la sediul ANAF se va face doar pe baza unei programări. În primă fază, se va efectua predarea memoriei fiscale, împreună cu un raport de activitate, după care va fi un tocmit un proces verbal în această direcție. Ultimul pas constă în depunerea unei cereri pentru atribuirea, de către ANAF, a unui nou număr fiscal.

Procedura de fiscalizare case de marcat cu jurnal electronic

Conform noilor reglementări ale ANAF, majoritatea operatorilor economici sunt nevoiți să opteze pentru schimbarea caselor de marcat clasice cu cele prevăzute cu jurnal electronic, care înregistreaza și transmit către organismul fiscal toate datele tranzacțiilor, precum și raportul Z.

Această procedură începe prin a întocmi dosarul de fiscalizare a echipamentului în cauză, pas urmat de depunerea documentației la unitatea D.G.F.P. de pe raza teritorială a punctului de lucru în care se va folosi respectivul echipament fiscal. Mai apoi, se va realiza acțiunea propriu-zisă de fiscalizare a casei de marcat, iar, pentru ca procedura să fie una completă și corectă, întreg procesul se va finaliza prin declararea fiscalizării.

Se recomandă să alegi doar echipamente fiscale omologate, așa cum sunt modelele de case de marcat de la Datecs.

 
Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri economice » Refiscalizare case de marcat: proceduri, documente necesare și etape