Antena Meniu Search
x

Video Repartitoarele de căldură devin obligatorii pentru cei racordați la sistemul de termoficare. Amenzi pentru consumatorii care refuză

Încă o cheltuială pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Până la iarnă, fiecare apartament din România va trebui să aibă contoare sau repartitoare pentru a măsura energia termică. Experţii din energie spun că, odată cu aceste dispozitive, fiecare va şti cât consumă, iar costurile facturilor vor fi corecte. Multora le este insa teamă că noile contoare le vor aduce facturi mai mari. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.07.2021, 20:14

Vezi și

Repartitoare de căldură sau contoare individuale. Devin obligatorii, aşa că toţi cei care sunt racordaţi la reţelele de termoficare vor trebui să le monteze. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Termenul limită este finalul acestui an. Mult prea mic, spun administratorii de blocuri. 

Eugen Berceanu, administrator bloc: Nici tehnic, nici financiar, nici fizic nu se poate implementa acest program, până la sfârșitul lui decembrie nu avem cum. 

Pe acelaşi subiect

În România, jumătate din consumatori nu sunt contorizaţi. Aşa că numai în Capitală sunt în jur de 550 de mii de apartamente unde ar trebui montate repartitoare. 

Răzvan Nicolescu, expert energie: Oamenii vor ști, în primul rând, cât consumă. Și apoi, dacă vor observa că există diferența mare între ce consumă și ce plătesc, vor putea să genereze o discuție cu cei care le facturează. 

Eugen Berceanu, administrator bloc: Se văd economii chiar la jumătate de factură. Adică dacă la un bloc fără repartitoare, la o scară de 19 apartamente, energia termică vine undeva la 3000 - 3.500, la blocurile cu repartitoare vine undeva la 1.200 - 1.300. 

Cât costă montarea repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. 

Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la  aproximativ 15 lei lunar. Aşa că mulţi se tem că facturile le vor creşte. Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Repartitoarele de căldură devin obligatorii pentru cei racordați la sistemul de termoficare. Amenzi pentru consumatorii care refuză