Antena Meniu Search
x

Video Revolta "specialilor" României: mii de poliţişti ameninţă cu demisia dacă vor fi nevoiţi să iasă la pensie la 65 de ani, ca toţi românii

Mii de poliţişti şi agenţi din penitenciare ameninţă că se retrag din sistem dacă rămân fără pensii speciale. România a fost de acord cu Comisia Europeană să schimbe privilegiile pensiilor speciale. Una dintre prevederile importante spune că militarii şi poliţiştii vor ieşi la pensie la 65 de ani.

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 23.05.2023, 20:22

Vezi și

Cu o săptămână înainte de termenul-limită, coaliţia de guvernare vine cu amendamentele la legea pensiilor speciale. Reforma sistemului are şi o miză importantă: un miliard de lei, bani europeni alocaţi prin PNRR. Prima propunere: "Creşterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vâsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România trebuie să fie echivalent şi nu trebuie să fie deosebiți între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

România are 200.000 de pensionari speciali

Banca Mondială a cerut României să existe un stagiu minim de plată şi nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul. Pe de altă parte, Comisia Europeană a recomandat ca pensiile să reprezinte doar 45% din salariu, nu 65% ca acum. "Deja noi avem un deficit de 30% din poliţiştii de penitenciare, şi-au anunţat intenţia de a pleca aproximativ 1.000 de lucrători de penitenciare", a declarat Cosmin Dorobanţu, sindicat penitenciare. "Înţeleg că în anumite instituţii de forţă: jandarmerie, poliţie armată după o anumită vârstă nu mai poţi să iei arma şi să faci faţă în teren. Dar oamenii ăştia ar putea fi folosiţi pentru zone administrative", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.

Eliminarea unor beneficii la vârsta de pensionare a stârnit revoltă şi printre poliţişti. "Noi vom ieşi în stradă cu siguranţă, alături de profesori şi de medici. Presiunea din partea membrilor este foarte mare să întrerupem activitatea, cu riscul de a fi daţi afară", a declarat Vasile Zeca, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor. Magistraţii vor fi şi ei afectaţi de reforma pensiilor speciale. În cazul unor categorii speciale de angajaţi, cum ar fi magistraţii, se ia în calcul pentru vârsta de pensionare doar ultima parte a activităţii. Spre exemplu, aceştia primesc o pensie de serviciu egală cu 80% din ultimul venit brut, adică în jur de 21.000 de lei. România are 200.000 de pensionari speciali, dintre care 190.000 în Apărare şi ordine publică, iar 10.000 în magistratură, Ministerul Afacerilor Externe, Curtea de Conturi, Parlament şi Navigaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Revolta "specialilor" României: mii de poliţişti ameninţă cu demisia dacă vor fi nevoiţi să iasă la pensie la 65 de ani, ca toţi românii