Antena Meniu Search
x

Creşte inflaţia şi, odată cu ea, indicele ROBOR a atins cel mai mare nivel din 2018!

În câteva luni ratele românilor au crescut cu câteva sute de lei, după ce indicele ROBOR a bătut un nou record. Iar asta se traduce prin dobânzi mai mari.

Vezi și

În câteva luni ratele românilor au crescut cu câteva sute de lei, după ce indicele ROBOR a bătut un nou record. Iar asta se traduce prin dobânzi mai mari. Analiştii financiari vorbesc despre un scenariu sumbru, în care ROBOR va depăşi nivelul de 3 la sută. Şi ne avertizează să luăm doar credite cu măsură, cu dobândă fixă şi în moneda naţională.

Până acum, peste 200.000 de români şi-au cumpărat o locuinţă prin programul Prima Casă. Ei vor fi cei mai afectaţi de creşterea bruscă a indicelui ROBOR. De exemplu, cine a luat un credit de 225 de mii de lei - plafonul maxim - pe o perioadă de 30 ani, va plăti o rată de 1.100 de lei. Cu 193 de lei mai mare, faţă de septembrie 2016, când ROBOR atingea minimul istoric.

Irina Chiţu, analist financiar: "În momentul acesta, ROBOR ar putea creşte mai repede dacă nu ar fi lichiditate foarte mare în piaţă, deci în acest moment sunt foarte mulţi bani în bănci, depozitele populaţiei depăşesc cu mult creditele acordate."

Nici românii care au luat alte tipuri de credite imobiliare nu sunt mai liniştiţi. Plătesc şi cu 250 de lei mai mult pe lună, după explozia ROBOR. Pentru un credit de 75.000 de euro, echivalentul a aproape 337 de mii de lei, rata în ianuarie 2017 era de 1.487 de lei, iar acum a ajuns la 1.753 de lei.

Robor face un salt spectaculos astăzi şi ajunge la 2,22%. BNR spune că va fi afectată activitatea firmelor prin modificarea dobânzilor cheie, cât şi creditele românilor. Iar scenariile pesimiste nu se opresc aici.

Irina Chiţu, analist financiar: "Estimările pentru acest an sunt că ROBOR-ul va creşte mai mult până la 3%, poate chiar până la 4%, pentru că avem o inflaţie galopantă."

Ultimele studii arată că 6 din 10 români au de plătit rate lunare. 

Minimul istoric atins de acest indice a fost de 0,68%, pe 14 octombrie 2016. Creşterea de astăzi a bătut recordul ultimelor cinci luni. În aceste condiţii, analiştii financiari ne sfătuiesc să ne orientăm către creditele în lei cu dobândă fixă, pentru a evita astfel şi oscilaţiile valutare, şi pe cele ale ROBOR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Creşte inflaţia şi, odată cu ea, indicele ROBOR a atins cel mai mare nivel din 2018!