Românii se grăbesc să îşi cumpere o casă. De anul viitor, le va fi mai greu din cauza limitelor impuse de Banca Naţională
Românii cu venituri mici se grăbesc să îşi cumpere o casă. De la anul, nu se vor mai încadra la un credit mare, din cauza limitelor impuse de Banca Naţională. De cealaltă parte, dezvoltatorii simt pericolul şi nu mai măresc preţurile ca până acum.
Românii cu venituri mici se grăbesc să îşi cumpere o casă. De la anul, nu se vor mai încadra la un credit mare, din cauza limitelor impuse de Banca Naţională. De cealaltă parte, dezvoltatorii simt pericolul şi nu mai măresc preţurile ca până acum. Deja se gândesc să construiască şi apartamente mai mici, care să se adapteze cererii de anul viitor.
Românii care vor o locuinţă, dar nu au venituri mari, se grăbesc să caute oferte acum, pe final de an. Din 2019, Banca Naţională a decis să impună un grad de îndatorare de maximum 40% din venitul net. Asta înseamnă că mulţi fie vor rămâne în chirie, fie se vor muta într-o locuinţă mai mică şi mai ieftină. Aceşti tineri, de exemplu, sunt în căutarea unui apartament de două camere, care să nu îi coste mai mult de 50 de mii de euro.
Incertitudinea oamenilor se vede şi în preţuri care, deşi sunt încă mari, nu vor mai creşte în următoarea perioadă, spun analiştii.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
Oraşele Braşov şi Cluj-Napoca au fost campioanele ultimelor 12 luni în ceea ce priveşte scumpirile. Datele arată şi că în Bucureşti preţurile au crescut în cel mai slab ritm din toată ţara. Dar tot ating aproape 1.300 de euro pe metrul pătrat în zonele bune. Potrivit unor voci din piaţă, locuinţele s-ar putea ieftini şi cu 15-30 la sută în 2019. Iar dezvoltatorii se pregătesc pentru un nou trend.
Mulţi au început deja să facă acest exerciţiu. Cele mai recente date arată că, în septembrie, doar în Capitală, numărul tranzacţiilor a scăzut cu aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰