Tot mai mulți români își deschid propria afacere (studiu)
Milioane de români se visează oameni de afaceri. Față de anul trecut, numărul antreprenorilor a crescut cu 63 de mii, arată un studiu. Cu toate astea, numărul celor tineri, care au un business, este în scădere.
Milioane de români se visează oameni de afaceri. Față de anul trecut, numărul antreprenorilor a crescut cu 63 de mii, arată un studiu. Cu toate astea, numărul celor tineri, care au un business, este în scădere. Teama de eșec și lipsa banilor sunt principalele obstacole pentru aceștia. De aceea, mulți își pun bazele în finanțarea de la stat la început de drum.
La 26 de ani, Ionuț conduce, alături de tatăl și de fratele său, o firmă care produce matrițe și cutii pentru ambalare. Împreună au investit câteva zeci de mii de euro doar în dotările acestui atelier. Astăzi vânzările ajung și la 20 de mii de euro pe lună.
O misiune grea pe care şi-o asumă tot mai puţini tineri. Față de acum șase ani, sunt cu aproape 7.000 mai puțini în antreprenoriat. Care ar fi explicația?
Dincolo de frică, lipsa banilor este un alt obstacol în calea multor tineri care vor să înceapă un business. Puţini sunt cei care au avut noroc să prindă finanţare la stat, prin programul Start up Nation. Iar pentru 2020, Guvernul a mai tăiat din fonduri. Adică, în loc de 10.000 de proiecte, vor fi susţinute doar 1.500 prin program.
Şi totuşi la nivel naţional, anul acesta s-au implicat în afaceri aproape 2 milioane de români, mai mulți cu 63 de mii față de aceeași perioadă a anului trecut. Mulți, cum e și cazului Simonei, au renunțat la joburile din corporații pentru a deveni propriii şefi. Simona şi-a deschis un magazin online unde vinde bijuterii din aur.
În medie, un antreprenor român a câștigat anul acesta 917 euro pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰