România a devenit membru al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară
România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN)

România a devenit membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN)
Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), reunit joi, 18 iunie, la Geneva, a adoptat prin vot unanim Rezoluția de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Admiterea României cu statut de membru cu drepturi depline în această prestigioasă organizație confirmă valoarea și performanțele înregistrate de cercetătorii români, fizicieni și ingineri implicați în activitățile de cercetare științifică din cadrul proiectelor de mare anvergură desfășurate la CERN,informează un comunicat al Ministerului Educației remis sâmbătă AGERPRES
În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) și LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS, dar și la rețeaua globală GRID.
România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008.
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 2 aprilie 2025
- Curs BNR, 2 aprilie 2025. Leul românesc pierde teren important în raport cu lira sterlină
Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) — cu sediul la Geneva — a fost fondată în anul 1954 și este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare.
Principala activitate a instituției o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorități științifice mondiale precum cercetarea aplicativă și dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialiști.
Relația României cu CERN datează din anul 1991 când a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetării și industriei românești în programele organizației.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰