Antena Meniu Search
x

Video România, dependentă de sursele energetice din import, face "un joc riscant". Iarna va aduce facturi uriaşe la gaz pentru milioane de familii

Facturile vor pune la grea încercare în această iarnă milioane de familii. Cu toate acestea, premierul consideră că sunt foarte mulţi, mai ales în Bucureşti, care câştigă destul ca să nu depindă de subvenţia la gigacalorie. "Doar cei care au cu adevărat nevoie de ajutor îl vor primi", spune Florin Cîţu. Avertismentul vine după ce întreţinerea ar urma să ne coste cu 20% în plus.

de Redactia Observator

la 23.09.2021, 19:58

Vezi și

Întrebat dacă se renunţă la subvenţia la gigacalorie, Florin Cîţu răspunde că "astăzi, în București, subvenția o primesc și cei care câștigă foarte mult, ceea ce nu este corect".  Dar preţurile la căldură vor exploda nu doar în Bucureşti, ci în toată ţara. Motivul e simplu - gazul e mai scump. De vină sunt jocurile făcute de ruşi, care deschid robinetul când şi cum vor, dar şi politicile proaste ale Guvernului. Acum câţiva ani, România îşi acoperea necesarul de gaze din producţie proprie, acum importă 20-25%. Dintr-un stat cu resurse suficiente, ne-am transformat într-unul dependent de gazele din est. "Toate iernile ne vor costa foarte mult. E foarte riscant jocul pe care-l face România, dacă nu dă drumul la investiţii", consideră Adrian Mănuţiu, economist.

Factura la gaze a crescut cu cel puţin 20%

În statistici, factura la gaze a crescut cu cel puţin 20% faţă de anul trecut. În realitate, însă, sunt companii care au dublat tarifele. Gaz pe focul scumpirilor a turnat şi o decizie a Guvernului de acum un an, prin care se dorea ieftinirea preţurilor. Efectul a fost fix invers, iar ţara noastră a vândut ieftin şi a cumpărat scump. "Prin acest program, preţurile au devenit artificial mai mici decât preţurile din Ungaria şi Austria. Fiind artificial mai mici, au început exporturile de gaze din România către Ungaria şi Austria. Exporturi care au făcut ca, în România, să apară un deficit acoperit cu achiziţionarea gazelor din import", explică Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

O cantitate uriaşă de gaze din Marea Neagră rămâne neexploatată

Pe acelaşi subiect

Diferenţa dintre producţie şi nevoie este acoperită cu gaze rusești. În tot acest timp, o cantitate uriaşă de gaze din Marea Neagră nu este exploatată. Vorbim despre 200 de miliarde de metri cubi, adică echivalentul a 18 ani de consum pentru România. Legea care ar permite extragerea lor se amână de câţiva ani. "Ne-am propus ca, în 2026, acel gaz să ajungă în sistemul naţional de transport. Până în data de 15 octombrie, Romgaz va finaliza negocierile cu Exxon. După care vom lua decizia împreună cu Petrom de investiţie", spune Virgil Popescu, ministrul Energiei.

"Important e să ne reducem la maxim dependenţa nu doar de gazele ruseşti, ci de sursele energetice din import", este de părere Silvia Vlăsceanu, expert în energie. La preţul facturii au mai fost adăugate şi tariful de transport, de exemplu. Acum, livrările de gaze ruseşti în Europa ocolesc Ucraina, iar asta se reflectă şi în buzunarul românilor.  "Am crescut capacitatea de interconectare, cu Bulgaria în principal şi cu Ungaria. Până acum, importurile intrau doar dinspre Ucraina. Cum gaze ruseşti nu mai tranzitează Ucraina, nu ne mai putem baza pe acele rute de import de gaze", arată Nagy Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE. Deşi controversat, gazoductul Nord Stream 2, care duce gazele ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică, ar putea potoli preţurile. Nu acum însă, ci abia după ce trece iarna.  "Când sunt şi rușii mulțumiți că le-a pornit Nord Stream 2, prețul la gaze, probabil, o să scadă", crede Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Compensarea facturilor

Soluţii pe termen lung există. Pe termen scurt - doar una. Compensarea facturilor. Statul a anunţat că va acoperi 25% din factura la gaze şi energie de la 1 noiembrie. Nu pentru toţi românii, ci doar pentru cei cu un consum mediu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » România, dependentă de sursele energetice din import, face "un joc riscant". Iarna va aduce facturi uriaşe la gaz pentru milioane de familii