Antena Meniu Search
x

Românii au printre cele mai mici salarii din Europa, dar plătesc cele mai mari dobânzi la credite

Românii câştigă printre cele mai mici salarii din Europa, dar au cele mai scumpe credite. O analiză recentă arată că dobânzile pe care băncile din ţara noastră le cer pentru împrumuturi sunt şi de două ori mai mari faţă de vecinii noştri, cu venituri similare.

Vezi și

Românii câştigă printre cele mai mici salarii din Europa, dar au cele mai scumpe credite. O analiză recentă arată că dobânzile pe care băncile din ţara noastră le cer pentru împrumuturi sunt şi de două ori mai mari faţă de vecinii noştri, cu venituri similare. Stăm mai prost la acest capitol chiar şi faţă de bulgari sau unguri.

Vestea proastă este că prăpastia dintre câştigurile populaţiei şi costurile de trai se adânceşte pe zi ce trece. Creditele vor deveni tot mai scumpe şi tot mai greu de accesat.

Dobânzile uriaşe au făcut ca, pentru un credit de consum pe cinci ani, un român să suporte costuri cu până la 20% mai mari faţă alţi europeni. 

Un bulgar care merge la bancă pentru un credit de consum în leva va avea de achitat o dobândă anuală de 8,35 la sută. Un polonez va avea de achitat pentru un împrumut în zloţi o dobândă de circa 7,3 la sută, iar un maghiar va avea de plătit pentru un credit de consum în forinţi o dobândă de circa 4%.

Prin comparaţie, în România o persoană care merge la bancă pentru un credit de consum va avea de achitat o dobândă de circa 10 la sută. 

Creşterile au fost influenţate, spun specialiştii, de puseul inflaţionist început la finalul anului trecut. Un coşmar care parcă nu se mai termină pentru români.

Dacă acum situaţia pare să fie ţinută în frâu de Banca Naţională, iar inflaţia este la cote mai reduse, efectele pozitive se vor vedea abia după 1 ianuarie, spun analiştii.

Radu Soviani, analist economic: "Avem două perspective: unele rele şi unele şi mai rele. În ceea ce priveşte ratele de dobândă, ele se vor majora, cu siguranţă. Veştile şi mai rele sunt că, din cauza derapajelor de încasări de venituri mici, cheltuieli mari şi în creştere, ratele de credite au motive mai mari de creştere în perioada următoare."

Analiştii estimează că indicele Robor, cel care influenţează creditele în lei, va atinge până la finalul anului valoarea de 4%. 

Asta va face ca un român să plătească aproape 30 de lei în plus pentru un credit de consum, de 5 mii de euro, echivalent în lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai afectaţi sunt cei cu credite ipotecare. 

Irina Chitu, analist financiar: "Pentru un credit prima casă în valoare de 40 de mii de euro, echivalent în lei, rata a crescut cu 300 de lei. Deci în funcţie de valoarea creditului se observă foarte bine dobânda."

Iar românii vor avea un trai din ce în ce mai greu, arată cea mai recentă analiză de piaţă. 

Alexandra Smedoiu, Vicepresedinte Asociatia CFA Romania: "Analiştii financiari se aşteaptă la o uşoară înrăutăţire a condiţiilor macroeconomice. Asta înseamnă şi creşterea cursului de schimb, în continuare, dar şi creşterea dobânzilor."

De teama scumpirilor, românii au început să se orienteze spre creditele cu dobândă fixă.

Mai mult, Banca Naţională va limita creditarea, astfel încât ponderea ratei în veniturile celui care solicită un credit să nu mai poată depăşi un anumit nivel. 25% din persoanele împrumutate au rate lunare care depăşesc 55% din venituri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Românii au printre cele mai mici salarii din Europa, dar plătesc cele mai mari dobânzi la credite