Românii ar putea avea autostrăzi peste Carpaţi, dar şi în Moldova sau Oltenia

Publicat: 24.05.2018, 19:29.
Actualizat: 24.05.2018, 22:10

Nu avem autostrăzi, dar vor veni privaţii să le construiască. Iar românii ar putea plăti pentru ele, aşa cum se întâmplă deja în Grecia sau în Spania.

Nu avem autostrăzi, dar vor veni privaţii să le construiască. Iar românii ar putea plăti pentru ele, aşa cum se întâmplă deja în Grecia sau în Spania. Guvernanţii promit aproape 760 de kilometri de şosea de mare viteză, printr-un parteneriat public-privat.

Se caută investitori în timp ce românii se gândesc deja la cât ar putea plăti pentru a circula cu maşina pe autostrăzi în Moldova sau în Oltenia.

Guvernul are în plan să construiască trei autostrăzi, care nu sunt însă legate între ele. Una va lega Târgu-Neamţ de Iaşi şi va ajunge până la Ungheni, în Republica Moldova.

Alta va străbate Carpaţii şi va lega Ploieştiul de staţiunea Râşnov. Şi cea mai lungă, de 550 de km, autostrada Sudului va porni din Bucureşti, va trece prin Calafat, Drobeta Turnu Severin şi se va opri în Lugoj.

Viorel Ştefan, vicepremierul României: "Toate reprezintă segmente noi care se adaugă reţelei existente. Ce vedem pe hartă sunt proiecte pe care Guvernul vrea să lew implementeze pe baza unui partemariat public - privat."

Executivul vrea să atragă investitori care să construiască şosele de mare viteză, iar statul să vină doar cu o parte din bani. Asta înseamnă un parteneriat public-privat.

Adică, autostrăzile vor fi publice, dar cel mai probabil şoferii vor trebui să plătească o taxă pentru a putea circula, iar astfel investitorii îşi vor recupera banii.

În state precum Grecia sau Spania, autostrăzile construite la fel sunt ocolite de mulţi şoferi pentru că taxele sunt mari. Pe porţiuni de 30-40 de kilometri, şoferii plătesc şi doi-trei euro.

Deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările, proiectul abia a fost aprobat de Guvern.

Guvernul vrea să dea în administrare privată şi 15 spitale CFR din toată ţara. Ele vor fi renovate de privaţi şi cel mai probabil, serviciile vor fi plătite tot de pacienţi.

La fel vrea Executivul să construiască şi Spitalul Republican din Capitală. Pe hârtie spitalul se va întinde pe 300 de hectare, va avea 37 de săli de operaţie şi 3.000 de paturi.

Citește și
Economic • ieri la 18:28
Foto
Primăria dintr-un sat maramureșean cu 800 de locuitori a cumpărat 500 de scaune pliante în starea de urgență, fără licitație
recomandari pe a1.ro
Iubita lui Florin Ristei, imagini amuzante din mașină. Cum se descurcă Naomi Hedman la lecțiile de Limba Română: VIDEO
Social • ieri la 15:03
Foto
Musical în ritmuri de tango. Actorii revin pe scenă

Top știri

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină
1
Eveniment • ieri la 11:11

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină

Este anchetă în Italia, la o clinică privată din Perugia, după ce o tânără româncă în vârstă de 28 de ani, mamă a doi copii, a murit subit înaintea unei intervenții chirurgicale de rutină. Ioana Lingurar a făcut stop cardiac și nu a mai putut fi salvată de medici.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trăiește pe picior mare! Cât poartă vedeta la picior și cum își face rost de încălțările de lux
spynews.ro
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului împușcat în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
gandul.ro
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea din oră în oră`
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Succesul Angelinei Jolie, scenariu de film. Lecții de viață de la marea actriță
CaTine.RO
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:49 Paşte 2021. Cât va costa carnea de miel 16:26 Vaccinare fără programare, medicul Valeriu Gheorghiţă explică despre cine este vorba 16:23 Un primar din Gorj îi duce dorul "tovarăşului" Nicolae Ceauşescu: "Vreau să vă mulțumesc pentru țara pe care ați construit-o" 16:16 Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de Covid: Un bărbat de 69 de ani din Constanţa 15:55 Imagini rare surprinse cu un râs adult pe Valea Ierii, în judeţul Cluj 15:51 Suedia suspendă plățile către Pfizer și cere explicații privind numărul de doze de vaccin într-un flacon 15:20 Georgeta Luchian Tudor, soția rapsodului Tudor Gheorghe, a murit. A petrecut mai bine de 50 de ani pe scena teatrului românesc 15:17 Doi frați moldoveni au fost executați la nunta unuia dintre ei, în Rusia. Mesajul sfâșietor lăsat de mireasa îndoliată 15:14 Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă 14:57 Dorin nu a rămas indiferent atunci când a auzit scheunatul disperat al lui Miky, căzut în apă. Acum pompierul se gândeşte să-l mai salveze o dată şi să-i ofere o familie
CITEȘTE PE A1.ro
Jorge, imagine rară cu cei doi copii ai săi. Cum arată Karina și David
A1.RO
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu Adrian Brâncoveanu, bărbatul care i-a atins inima
A1.RO