Românii ar putea avea autostrăzi peste Carpaţi, dar şi în Moldova sau Oltenia
Nu avem autostrăzi, dar vor veni privaţii să le construiască. Iar românii ar putea plăti pentru ele, aşa cum se întâmplă deja în Grecia sau în Spania.
Nu avem autostrăzi, dar vor veni privaţii să le construiască. Iar românii ar putea plăti pentru ele, aşa cum se întâmplă deja în Grecia sau în Spania. Guvernanţii promit aproape 760 de kilometri de şosea de mare viteză, printr-un parteneriat public-privat.
Se caută investitori în timp ce românii se gândesc deja la cât ar putea plăti pentru a circula cu maşina pe autostrăzi în Moldova sau în Oltenia.
Guvernul are în plan să construiască trei autostrăzi, care nu sunt însă legate între ele. Una va lega Târgu-Neamţ de Iaşi şi va ajunge până la Ungheni, în Republica Moldova.
Alta va străbate Carpaţii şi va lega Ploieştiul de staţiunea Râşnov. Şi cea mai lungă, de 550 de km, autostrada Sudului va porni din Bucureşti, va trece prin Calafat, Drobeta Turnu Severin şi se va opri în Lugoj.
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
- România are 6 luni să rezolve problema pensiilor speciale. 700 de milioane de euro din PNRR, blocate de UE
- Se reiau zborurile pe Aeroportul Băneasa. Cele 7 curse operate pe "Aurel Vlaicu": o companie low-cost sparge gheaţa
- Moştenitorii, scutiți de impozit la vânzarea locuinței. Experţii sunt sceptici: "Iniţiatorii au un interes...
- Poşta Română a început distribuirea ajutoarelor de 400 lei pentru pensionari. Când ajung banii
Viorel Ştefan, vicepremierul României: "Toate reprezintă segmente noi care se adaugă reţelei existente. Ce vedem pe hartă sunt proiecte pe care Guvernul vrea să lew implementeze pe baza unui partemariat public - privat."
Executivul vrea să atragă investitori care să construiască şosele de mare viteză, iar statul să vină doar cu o parte din bani. Asta înseamnă un parteneriat public-privat.
Adică, autostrăzile vor fi publice, dar cel mai probabil şoferii vor trebui să plătească o taxă pentru a putea circula, iar astfel investitorii îşi vor recupera banii.
În state precum Grecia sau Spania, autostrăzile construite la fel sunt ocolite de mulţi şoferi pentru că taxele sunt mari. Pe porţiuni de 30-40 de kilometri, şoferii plătesc şi doi-trei euro.
Deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările, proiectul abia a fost aprobat de Guvern.
Guvernul vrea să dea în administrare privată şi 15 spitale CFR din toată ţara. Ele vor fi renovate de privaţi şi cel mai probabil, serviciile vor fi plătite tot de pacienţi.
La fel vrea Executivul să construiască şi Spitalul Republican din Capitală. Pe hârtie spitalul se va întinde pe 300 de hectare, va avea 37 de săli de operaţie şi 3.000 de paturi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰