Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii au economisit mai mulţi bani în pandemie decât atunci când era creştere economică

Criza ne-a împins să facem economii. Dar unul din trei români nu-şi depune banii la bancă, ci îi ţine. într-un plic în şifonier! E drept, spun analiştii dobânzile sunt mici, comisioanele mari, şi de multe ori de la bancă rişti să pleci cu mai puţini bani decât ai depus.

de Andra Mitu

la 18.11.2020 , 20:08

  • 142 miliarde de lei reprezintă economiile românilor în lei şi puţin peste 100 miliarde de lei, reprezintă economiile în valută.
  • România ocupă locuri codaşe în clasamentul european la capitolul economisire.

Te teama crizei, dar şi cu puţine alternative pentru cheltuirea banilor, românii au învăţat să economisească. Un tânăr, spre exemplu, şi-a făcut un obicei din a pune deoparte, într-un cont de economii, 10 la sută din salariu.

Reporter: Cam cât economisiți lunar?

Tânăr: Între 500 și 700 lei în funcție de situație. Contează foarte mult să economisim în această perioada și să facem rezerve

Vezi și

Pentru Andreea economisirea e o misiune imposibilă de când familia i s-a mărit.

Andreea: Când n-am avut copii reușeam să punem bani deoparte, dar acum cu copii nu, din păcate, nu. Cu chirie, cu rate la banca și cu trei copii

De altfel, un studiu recent arată mai bine de jumătate dintre români ar economisi trimestrial, dacă ar avea posibilitatea, în jur de 350 de lei, iar banii i-ar depune într-un cont bancar. Cei mai mulţi însă preferă să îşi păstreze banii cash.

Niciuna dintre metode nu aduce un câştig considerabil pe termen mediu. Prima variantă, deşi este sigură, nu oferă un câştig consistent, căci la noi dobânzile sunt foarte mici. SCRIS 2+3Sunt cuprinse între 1 şi 4% la depozitele în lei şi 0 - şi 0,75 la depozitele în valută.

Spre exemplu, dacă am avea 2000 de euro şi ne hotărâm să depunem jumătate din sumă într-un depozit în lei şi jumătate într-un depozit în valută, după un an de zile, dacă ne decidem să îi retragem, putem câştiga cel mult 6 euro la depozitul în valută şi cel mult 175 de lei la depozitul în lei.

Irina Chițu, analist financiar: Pe lângă dobânda pe care o oferă fiecare bancă, să ne uităm și la comisioane, fiindcă de multe ori riscăm să retragem la scadență mai puțini bani decât am depus. Adică 24 de euro la depozitul în valută, respectiv 92 de lei, la cel în moneda naţională.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Rolul unei depozit bancar e să îți ofere siguranță, nu neapărat un randament. Sunt peste 200 miliarde lei în depozite bancare

Mai exact, 142 miliarde de lei reprezintă economiile românilor în lei şi puţin peste 100 miliarde de lei, reprezintă economiile în valută.

Oricum ar fi, România ocupă locuri codaşe în clasamentul european la capitolul economisire.

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Românii au economisit mai mulţi bani în pandemie decât atunci când era creştere economică