Antena Meniu Search
x

Video Românii beau mai puțină bere pentru al doilea an la rând. Producătorii dau vina pe dublarea prețului în doi ani

Scumpirile taie pofta de bere. Vânzările scad pentru al doilea an la rând - este o tendinţă în toată Europa. Până şi nemţii încep să renunţe la bătutura lor renumită. Producătorii de la noi dau vina pe taxele mărite de Guvern. Calculele arată, însă, că preţurile au luat-o înaintea taxelor în unele cazuri. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 02.04.2024, 19:45

Vezi și

Paharele brumate şi cu guler de spumă sunt comandate mai cu măsură la terase şi restaurante. În doi ani, prețul aproape s-a dublat, iar consumul a scăzut cu 10 la sută. 

  • Alina Pîrva, reprezentant terasă: Consumul era enorm, mai ales din partea străinilor. În anii trecuți, cei de după pandemie, a scăzut consumul de bere. Lumea a început să iasă mai puţin. Crescând taxele şi preţurile a trebuit să le ridicăm. 

O bere artizanală la 0,33 litri costă şi 25 de lei. Iar una clasică, în restaurante, se apropie de acelaşi preţ

După creşterea costurilor de producţie, provocate de scumpirea energiei, berarii şi patronii de restaurante plusează şi ei cu adaosul. Taxa pe valoarea adăugată şi accizele au crescut cu 20 de procente anul trecut. Sunt întrecute, însă, de scumpiri, care depăşesc 30 la sută în unele cazuri. Şi nu se vor opri aici. 

Pe acelaşi subiect
  • Julia Leferman, Berarii României: La 1 ianuarie 2024 a intrat o nouă majorare a accizei, de 10%, ceea ce ne aduce la un nivel al accizei la bere cu 18% mai mare ca al Germaniei. Puterea de cumpărare a românilor e de 3 ori mai mică. 

Şi europenii cumpără mai puţină bere din cauza inflaţiei. Traiul mai scump le-a schimbat priorităţile

Scăderea consumului de bere s-a înregistrat în Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Până şi nemţii sunt în divorţ de băutura lor renumită. În Germania, liderul Uniunii la producţie, vânzările au scăzut aproape la fel de mult ca la noi. În schimb berea fără alcool este tot mai cerută. 

Scădere consum bere 

Bulgaria -3%

Polonia -7%

Ungaria -10%

Germania -4,5%

România -5%

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Românii beau mai puțină bere pentru al doilea an la rând. Producătorii dau vina pe dublarea prețului în doi ani