Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum vor românii să economisească bani, după ce legumele s-au scumpit. Afacerea lui Laurențiu e la mare căutare: "Clienții ne-au sunat să-și rezerve"

De voie, de nevoie tot mai mulţi români devin grădinari de ocazie. Şi asta pentru că legumele s-au scumpit iar oamenii încearcă să le cultive acum acasă. Vremea caldă a grăbit sezonul în acest an, iar producătorii au deja liste de aşteptare de la clienţi care vor să cumpere răsaduri. Doar că şi acestea costă cu 30 la sută mai mult decât anul trecut. 

de Diana Speretoiu

la 30.03.2024 , 19:43

Laurenţiu are de vânzare 70.000 de fire de tomate, castraveţi, ardei, varză şi vinete. Clienţii stau la coadă pe liste de aşteptare.

Laurenţiu Mălăescu, legumicultor: Noi am avut primii clienți de pe data de 15 martie datorită temperaturii foarte ridicate noaptea. Clienții au văzut că e o perioadă optimă de plantat și ne-au sunat să-și rezerve răsadurile.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Primele care s-au umplut deja cu legume sunt solariile. Aici, de exemplu, sunt plantate 900 de fire de tomate. Roşiile vor fi bune de cules la începutul lunii iunie.

Vezi și

Din cauza creşterii preţurilor tot mai multi romani plantează legume în curţi

Pe acelaşi subiect

Din cauza creşterii preţurilor tot mai multi romani plantează legume în curţi, în sere sau chiar pe balcoane.

Un solar de 50 de metri pătraţi este suficient pentru o familie cu 4 membri. Pe acestă suprafaţă intră 200 de răsaduri care costă în jur de 500 de lei. Şi cei care au grădini au furat startul.

Femeie: Am făcut nişte cuiburi să punem varză, că asta se face de Sfântul Ilie. Chiar dacă dă bruma nu are nimic. Mai devreme pentru că aşa e temperatura.

Răsadurile s-au scumpit

Şi răsadurile au intrat în tăvălugul scumpirilor. Chiar dacă nu au mai încălzit solariile că în alți ani, pentru că a fost cald afară, producătorii spun că au avut alte cheltuieli.

Laurenţiu Mălăescu, legumicultor: Alveolele s-au scumpit, turba s-a scumpit, seminţele la fel, cu peste 15%.

Legumele se vând cu preţuri între 1,5 şi 3 lei firul. Cu 30% mai mult decât anul trecut. Faţă de primăvara trecută, în judeţul Gorj scumpirea este de aproape un leu. Spre deosebire de pieţe, în sere, preţurile pot fi negociate.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum vor românii să economisească bani, după ce legumele s-au scumpit. Afacerea lui Laurențiu e la mare căutare: "Clienții ne-au sunat să-și rezerve"