Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cercetătorii apelează la inteligenţa artificială pentru a face berea mai gustoasă. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool

Berea viitorului va fi mai aromată şi mai gustoasă, iar în spatele unui astfel de produs de elită va sta un berar iscusit şi inteligenţa artificială.

de Redactia Observator

la 29.03.2024 , 16:47

Cercetătorii din Belgia au reuşit să creeze un sistem informatic ce poate creşte semnificativ gustul berilor de calitate medie. Inteligenţa artificială a luat datele despre compoziţia chimică a 250 de băuturi şi peste 180.000 de recenzii pentru a crea băutura adaptată pentru toate preferinţele. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool, care a devenit mult mai gustoasă.

Profesorul Kevin Verstrepen, de la Universitatea KU Leuven, care a condus cercetarea, a declarat că inteligența artificială ar putea ajuta să descifeze relațiile complexe implicate în percepția umană a aromelor. „Berea - ca majoritatea produselor alimentare - conține sute de molecule de aromă diferite care sunt captate de limbă și de nasul nostru, iar creierul le integrează apoi într-o imagine unitară. Cu toate acestea, compușii interacționează unul cu celălalt, deci modul în care noi percepem un astfel de compus depinde și de concentrațiile celorlalți”, scrie The Guardian.

Într-un articol publicat în revista Nature Communications, Verstrepen și colegii săi au analizat compoziția chimică a 250 de beri comerciale belgiene. Printre proprietățile studiate s-au numărat conținutul de alcool, pH-ul, concentrația de zahăr și prezența și concentrația a peste 200 de compuși diferiți implicați în aromă - cum ar fi esterii produşi de drojdii și izoprenoide din hamei, ambele implicate în crearea notelor fructate.

Vezi și

16 participanți au gustat și au evaluat fiecare dintre cele 250 de beri pentru 50 de atribute diferite, cum ar fi aromele de hamei, dulceața și aciditatea. Cercetătorii au colectat, de asemenea, 180.000 de recenzii de pe platforma RateBeer, constatând că aprecierea berilor era influențată şi de caracteristici precum prețul.

Pe acelaşi subiect

Cum va putea IA să îmbunătăţească gustul berii

„Schimbările minime în concentrațiile de substanțe chimice pot avea un impact mare, mai ales când mai multe componente încep să se modifice”, a explicat Verstrepen. Utilizând diferite date, echipa a construit modele bazate pe învățarea automată - o formă de IA - pentru a prezice ce gust ar putea avea o bere și aprecierea sa, în funcție de compoziție. Apoi, au folosit rezultatele pentru a îmbunătăți o bere comercială existentă, de fapt, adăugându-i substanțe semnalate de IA.

Aceste modificări au îmbunătățit evaluările atât pentru berile alcoolice, cât și pentru cele non-alcoolice. Profesorul Verstrepen a afirmat că, astfel IA ar putea avea un rol important în modificarea gustului berilor non-alcoolice, pentru a le face mai bune.

Dar iubitorii de bere nu trebuie să-și facă griji din cauza noii tehnologii. Talentul berarilor rămâne vital. „Modelele IA prezic schimbările chimice care ar putea îmbunătăţi gustul unei beri, dar este totuși responsabilitatea berarilor să facă acest lucru începând de la rețetă și metode de fabricație”, a spus el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Tehnologie » Cercetătorii apelează la inteligenţa artificială pentru a face berea mai gustoasă. Cele mai mari progrese s-au făcut cu berea fără alcool