Antena Meniu Search
x

Video Românii care suferă din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. Muncitorii de la TMK, neplătiți de o lună: "Copilul ne întreabă, tati, ce facem?"

Unda de şoc a războiului loveşte şi la noi. Mii de angajaţi din firmele cu acţionariat rusesc suferă, fără să aibă vreo vină sau puterea de a schimba ceva. În tăvălugul de sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi, muncitorii români s-au trezit într-un coşmar. Angajaţii de la TMK, cel mai mare producător de ţevi din ţara noastră, nu au mai fost plătiţi de o lună. Conturile societăţii au fost blocate. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 19:55

Vezi și

În halele de producţie din Slatina, se lucrează fără oprire. Războiul a prins compania pe val. În februarie, în timp ce alte firme opreau producţia, aici se făceau angajări. Visul frumos s-a spulberat aproape peste noapte.

Alexandru Constantinescu, angajat: Şi eu, şi soţia mea lucrăm în aceeaşi companie. Şi vă daţi seama, din data de 28, luna trecută, nu ne-a intrat niciun leu în casă. Avem facturile neplătite. Copilul ne întreabă tati, ce facem, încotro o luăm?

La fel ca Alro, Lukoil sau alte firme cu acţionariat rusesc, şi TMK a intrat pe lista neagră a sancţiunilor

 1500 de angajaţi din Slatina şi 700 din Reşiţa, acolo unde se află a doua unitate de producţie, au fost pedepsiţi la comun cu acţionarul rus. Primul şoc: 28 februarie. În loc de lichidare, oamenii au primit vestea că pe conturile societăţii s-a pus lacătul.

Pe acelaşi subiect

Dumitru Iacob, salariat: Copiii la şcoală. Nu putem să trimitem bani pentru cămin pentru mâncare, pentru nimic. Avem şi probleme de sănătate. În speţă, eu. Îmi trebuie medicamente.

Antoanela Jumate, economist: Nici măcar concediile medicale nu s-au plătit. Avem oameni care suferă de boli incurabile. Nu este normal ca băncile să se comporte aşa cu noi.

Probleme doar în România. În Cehia s-au găsit soluții în doar 48 de ore

Toate încercările celor de la conducere de a debloca situaţia s-au împiedicat de birocraţie. Pentru fabricile din Cehia ale companiei s-au găsit soluţii în 48 de ore. Iar angajaţii din Germania nu au fost afectaţi deloc de sancţiuni. 

Cristian Gheorghe, reprezentant sindicat: Am văzut oameni care ne acuză că suntem oligarhi, că suntem pro ruşi. Nici vorbă de aşa ceva.

Între timp, Guvernul a propus ca măsură temporară trimiterea în şomaj tehnic cu plata a 75% din salariu. Banii ar trebui suportaţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Cristian Gheorghe, reprezentant sindicat: Pentru noi nu e o soluţie. Soluţie ar fi fost dacă nu am fi fost în stare să producem. Aşa cum am spus, avem contracte. Foarte multe contracte. E cel mai bun an de pînă acum, din ultimii 30 de ani. 

Sătui să aştepte soluţii, la Reşiţa, muncitorii au făcut ieri un protest sponan

Romeo Dunca, presedintele Consiliului Județean Caraș-Severin: Reșiţenii sunt victime coleterale, compania rusească de aici e victimă colaterală şi România e victimă colaterală.

TMK este cel mai mare producător de ţevi din România şi principal furnizor de tubulatură pentru Dacia. Într-o adresă trimisă seara trecută conducerii companiei, ANAF a anunţat că va acorda o derogare pentru continuarea activităţii comerciale a societăţii şi plata drepturilor salariale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Românii care suferă din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. Muncitorii de la TMK, neplătiți de o lună: "Copilul ne întreabă, tati, ce facem?"