Video Românii, dependenţi de cash: doar 30% dintre tranzacţii sunt efectuate cu cardul, iar 4 din 10 oameni primesc încă bani lichizi la salariu
Românii nu se dezlipesc de cash. Continuă să plătească numerar, iar 30% nici măcar nu au un cont curent în bancă. Guvernatorul BNR spune că românului îi place să simtă banul în buzunar. După mirajul plăţilor digitale, şi ţările din UE se mai gândesc: Suedia, primul stat care anunţase că va renunţa definitiv la banii gheaţă, îşi revizuieşte decizia.
Banii cash sunt aproape nelipsiţi din portofelele românilor. Doar 3% din populaţie plăteşte exclusiv cu cardul în ţara noastră.
4 din 10 români nu ştiu ce este un card de salariu pentru că angajatorii preferă să-i plătească în numerar. Astfel că doar 30% dintre tranzacţii sunt efectuate cu cardul.
"În mare parte cash. M-am obişnuit aşa, că de scurt timp am card". "Numai cash! La vârsta noastră nu ne pricepem la instrumentele moderne de plată". "Cu cardul! Scot bani pentru ce anume poţi plăti cu cash", spun românii.
Dependenţi de cash
Economiştii ne recomandă să avem mereu bani cash în portofel sau în casă, pentru situaţiile de urgenţă.
"În orice moment, în husa de telefon, am sfânta sută de euro, care m-a scos din foarte multe situaţii. Cash-ul şi filozofic, dar şi financiar îţi dă o doză de libertate, nu depinzi de altcineva. O situaţie financiară echilibrată trebuie să le includă pe amândouă", a declarat Adrian Asoltanie, consultant financiar.
Pentru că în ultimii patru ani plăţile cu cardul au crescut de 1,5 ori, magazinele ţin de măruntul din case. Greu mai găseşti un vânzător binevoitor care să-ţi schimbe o bancnotă de valoare mare.
"Plăţile cu cardul sunt percepute ca nişte plăţi cu costuri suplimentare, chiar dacă pentru clienţi au costuri zero. Lipsesc POS-uri din rural şi bancomate", a declarat Feliciu Paraschiv, Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii.
"Odată cu intensificarea plăţilor electronice, au apărut mai multe tentative de fraudă. Să nu furnizeze niciodată datele de utilizare a contului bancar, să transmită IBAN-ul, dacă trebuie să primească bani", a declarat Gabriela Folcuţ, Asociaţia Română a Băncilor.
Şi ţările unde cashul urma să fie piesă de muzeu s-au răzgândit. În Suedia, autorităţile nu vor scoate plata numerar, deşi acesta era următorul pas în demersul cashless.
"Există o schimbare de orientare politică în Suedia. Experimentul care a fost desfăşurat de către Suedia şi Norvegia nu a dat rezultatele care au fost anticipate. Practic există chiar şi în aceste ţări un număr mare de persoane care preferă să ştie ca au cash în buzunar din chestiuni foarte pragmatice", a declarat Claudiu Năsulea, profesor de economie mondială.
Şi Australia s-a înscris pe lista ţărilor care vor să renunţe la cash. De anul viitor, australienii vor avea cel mai probabil toţi banii în conturile bancare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰