Antena Meniu Search
x

Video Cum funcționa laboratorul ca-n Narcos din Munții Apuseni: 2 columbieni din cartelul Cali și 2 români extrăgeau cocaină din cafea

Cocaină extrasă din cafea într-un laborator în creierii munţilor. Nu este o secvenţă din Narcos. Chiar s-a întâmplat în România. Ofiţerii antidrog au destructurat o grupare care aducea în România cocaină în pungi de cafea măcinată. Cafeaua cu droguri ajungea la o pensiune din Bihor, unde doi columbieni specialişti în chimie se ocupau de procesul de separare. Cu ei erau doi români şi un israelian. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 12.07.2022, 21:20

Vezi și

O lună, atât a funcţionat primul laborator clandestin din România unde se extrăgeau droguri din cafea. Cocaina a ajuns cu avionul din Columbia până în Europa de Vest. De acolo, era trimisă în România fie pe cale aeriană, fie rutieră.

Ofiţer DCCO: Era disimulată foarte bine în produse din cafea măcinată care treceau şi au reuşit să treacă de scannerele aflate în aeroporturile din Europa.

Destinaţia finală era Cabana Zece din Bihor, o pensiune aflată în creierii munţilor. Acolo era improvizat un adevărat sistem de extracţie.

Ofiţer DCCO: Nu vorbim de instalaţii super sofisticate, aceştia aveau nevoie doar de această cocaină disimulată pe lângă alte substanţe toxice periculoase, precursori, substanţe volatile care manevrate în nesiguranţă puteau produce incendii. 

Pe acelaşi subiect

Cine sunt membrii grupării: Doi columbieni şi doi români extrăgeau drogurile din cafea

Cristina Filip, reporter Observator: Gruparea infracţională era formată din 5 membri: 2 columbieni şi 2 români care potrivit unor surse s-ar fi întâlnit şi împrietenit în Spania. Ulterior li s-a alăturat şi un cetăţean israelian cu afaceri în capitală şi influenţe în lumea politică din România. 

Este vorba desăre Simon Selouk, despre care presa spune că ar fi un apropiat al lui Liviu Dragnea. Ceilalţi doi sunt Mihai Strelciuc, un român căsătorit în Columbia, care a mai stat în spatele gratiilor pentru furt de pe carduri şi Emilian Silaghi - cunoscut pentru trafic de droguri. Tot el este şi cel care a închiriat cabana. 

Proprietar cabană: Pentru concediu, le-a plăcut zona, că e aer curat, e munte. 7 zile au vrut, de joi până joi. Au avut de gând să stea, dar au venit peste ei. Nici în cel mai urât vis nu m-am gândit la aşa ceva, am crezut că e om serios, l-am văzut că e om mai în vârstă. 

De extragerea cocainei din cafea se ocupau adevăraţii specialişti

Ofiţer DCCO: Cei doi cetăţeni columbieni, pe lângă activitatea de cărăuşi, deţineau şi studii de specialitate respectiv erau chimişti. Şi aceştia erau singurele persoane care aveau o reţetă secretă de extragere a acestei cocaine din cafea.

Cei doi sunt nume mari de pe piaţa narcoticelor. Paco Marin Os Pitia, cunoscut ca asasin plătit, iar cel de-al doilea este Daniel Salazar, mâna lui dreaptă. Ambii fac parte din cartelul Cali, unul dintre cele mai mari din sudul Columbiei.

În momentul lor de glorie, în 1995, deţinea controlul a 80% din piaţa mondială a drogurilor. În cadrul operaţiunii de acum au fost confiscate cinci kilograme de cocaină şi câteva pungi de cafea care nu apucaseră să treacă prin sistemul de separare. Cei cinci indivizi au fost arestaţi preventiv. În urmă cu mai puţin de o săptămână, ofiţerii antidrog au mai destructurat o grupare condusă tot de cetăţeni columbieni. Aceştia aduceau cocaina în saci cu pământ de flori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Cum funcționa laboratorul ca-n Narcos din Munții Apuseni: 2 columbieni din cartelul Cali și 2 români extrăgeau cocaină din cafea