Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video S-a întors în satul copilăriei la 61 de ani. Acum, Maricica vrea să readucă la viaţă o perlă a judeţului Vrancea: "Nu a ieşit niciodată din sufletul meu"

50 de ani este noul început - tot mai mulţi români devin antreprenori la această vârstă. Multe companii preferă să angajeze tineri, aşa cine nu îşi mai găseşte un loc de muncă, se face patron. Aproape 40% din firme au asociaţi trecuţi de vârsta a doua, iar numărul lor creşte constant de cel puţin şase ani.

de Florentina Lazăr

la 06.04.2023 , 21:15

Nicolae are 50 de ani şi a deschis anul trecut o cafenea în sectorul 2 al Capitalei, după ce a lucrat timp de aproape 30 de ani în domeniul alimentar. 

Nicolae Panduru, antreprenor: Lucrând într-un depozit, accesul meu la oameni a fost limitat, aici am învăţat să vorbesc cu oamenii, să zambesc, să fac cafele. Vindem băuturi pe bază de cafea în mare parte, plus o zonă mică de patiserie, băuturi răcoritoare, apă fresh-uri. 

A investit 45.000 de euro în cafenea, iar acum îşi doreşte să se extindă. 

Vezi și

Nicolae Panduru, antreprenor: Contează să ai curaj, bani. Şi să-ţi asumi o groază de riscuri. 

Pe acelaşi subiect

Florentina Lazăr, reporter Observator: Ca Nicolae sunt zeci de mii de români care și-au deschis afaceri la maturitate în diverse domenii: comerț, transporturi, depozitare și construcții. La nivel naţional, doar în luna ianuarie a acestui an, persoanele de peste 50 de ani au înființat 5.000 de firme, cu 700 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele de la Oficiul Comerţului. 

Afacere de succes cu fonduri europene

Maricica are 62 de ani şi a lucrat de-a lungul timpului în domeniul medical şi în comerţ. În urmă cu un an, a decis să se întoarcă în locul unde a copilărit şi să recondiţioneze cele patru case ale părinţilor şi bunicilor săi pentru a le introduce în circuitul turistic. A scris singură proiectul cu care a aplicat pentru obţinerea de fonduri europene şi a câştigat. 

Maricica Dumitrache, antreprenor: Această Sovejă nu a ieşit niciodată din sufletul meu. Am considerat că e momentul şi e timpul şi e cazul să întorc comunităţii ceva din ceea ce mi-a dat mie. 

Cu grantul de 55.000 de euro a început recondiţionarea a două case. Are ambiţia să refacă şi alte case şi să readucă la viaţă perla Vrancei, aşa cum era denumită staţiunea Soveja în urmă cu mulţi ani. Lucrează şi la un site de prezentare, pentru ca turiştii să poată să îşi aleagă mai uşor casa unde îşi vor petrece vacanţa. 

Maricica Dumitrache, antreprenor: Casele de la noi sunt pe structură de lemn. Pe fundaţie de piatră de râu, acoperită cu şindrilă. Vom oferi turiştilor gusturile şi savorile specifice locului, vom arăta meşteşugurile, împrejurimile noastre mirifice. 

Companiile sunt reticente 

Mulţi români de vârsta a doua îşi încep cariere pe cont propriu pentru că, de cele mai multe ori, companiile sunt reticente în a îi angaja. 

Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: Şi asta datorită rezistenţei la schimbare şi îmbrăţişării managementului schimbării, dar totuşi abilităţile pe care le au persoanele peste 50 de ani, cunoştinţa, experienţa şi expunerea îi fac foarte valabili pe piaţa muncii. 

Alexandru Stan, antreprenor: Când eşti foarte tânăr s-ar putea să ai o idee, va trebui să fie o idee genială ca să poţi să începi o afacere pentru că îţi cam lipseşte expertiza, posibil şi banii. 

Accesul la credite este, însă, mai dificil pentru cei care nu mai sunt la prima tinereţe.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri economice » S-a întors în satul copilăriei la 61 de ani. Acum, Maricica vrea să readucă la viaţă o perlă a judeţului Vrancea: "Nu a ieşit niciodată din sufletul meu"