Antena Meniu Search
x

Salariile în IT ar urma să scadă. Aproape 200 de mii de angajaţi vor fi afectaţi

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare trec, pentru a doua oară în acelaşi an, prin teama că salariile lor ar putea scădea. Aproape 200 de mii angajaţi riscă să piardă la salariu aproape 10 la sută.

Vezi și

Angajaţii din IT, cercetare şi dezvoltare, trec, pentru a doua oară în acelaşi an, prin teama că salariile lor ar putea scădea. Aproape 200 de mii angajaţi riscă să piardă la salariu aproape 10 la sută. Guvernul ar putea renunţa la beneficiile acordate în acest moment, iar pentru ca veniturile să nu fie afectate, patronii trebuie să mărească salariul brut.

După ce Guvernul şi-a dat seama la începutul anului că salariilor angajaţilor din IT, dar şi din domeniul cercetarii şi dezvoltării, ar urma să scadă din cauza trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, tot Executivul a venit şi cu o soluţie provizorie. O ordonanţă de urgenţă care prevede suportarea unei părţi a contribuţiilor de sănătate până la finalul anului 2018. Doar că oferta statului expiră în câteva luni. 

De la 1 ianuarie 2019, 150-200.000 de angajaţi din zona IT, dezvoltare-cercetare, ar putea avea salarii mai mici cu 7 procente, dacă patronii nu vor majora salariul brut cu 7%. Mai exact, la un salariu de 5.000 de lei o scădere de 7% înseamnă un salariu mai mic cu 350 de lei în fiecare lună. 

Mediul de afaceri a propus deja mai multe variante Executivului. 

Ionuţ Sas, partener Taxe Pwc: Atât timp cât impozitul este zero ar fi o cotă diferenţiată pentru aceste categorii pentru plata asigurărilor sociale de sănătate sau asigurări de pensii sau o altă măsură era plafonarea contribuţiilor sociale exact cum era până la 31 decembrie 2016. 

Ar mai fi o variantă: guvernul să suporte în continuare o parte din contribuţia la sănătate pentru aceşti salariaţi astfel încât veniturile lor să nu fie afectate. 

Dan Dascălu, partener ale unei case de avocatură: Angajatorii vor trebui să decidă. Legea nu poate să decidă modificarea salariului. În consecinţă, pe bază de negociere angajatorul şi angajatul vor stabili care este nivelul salariul brut de la 1 ianuarie 2019.

Deocamdată, la ministerul Finanţelor se fac calcule pentru a se vedea dacă mai sunt bani pentru ca aceste compensări să fie continuate şi în 2019. Dacă nu, atunci angajatorii ar trebui să suporte majorarea dacă vor să nu îşi piardă angajaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Salariile în IT ar urma să scadă. Aproape 200 de mii de angajaţi vor fi afectaţi