Meniu
Search
x

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2020

Guvernul anunţă modificări importante pentru veniturile românilor. Salariul minim pe economie creşte de la 1 ianuarie cu 83 de lei. Însă, cresc şi facturile la utilităţi. Abrogarea unor prevederi din ordonanţa lăcomiei va avea impact direct în preţul energiei.

De Redactia Observator la 14.12.2019, 20:57
Vezi și

Guvernul anunţă modificări importante pentru veniturile românilor. Salariul minim pe economie creşte de la 1 ianuarie cu 83 de lei. Însă, cresc şi facturile la utilităţi. Abrogarea unor prevederi din "ordonanţa lăcomiei" va avea impact direct în preţul energiei. Asta ar genera un lanţ de scumpiri, spun analiştii economici. Veşti proaste sunt şi pentru bugetari. Noua Opoziţie vorbeşte despre concedieri la stat.

VIOLETA ALEXANDRU, Ministrul Muncii: Am aprobat hotararea de guvern care prevede ca salariul minim pentru 2020 sa fie de 2230 de RON.

De la 1 ianuarie, un sfert dintre angajaţi vor primi în mână, în plus la salariu, 83 de lei. Pentru a suporta majorarea, Guvernul propune plafonări. Salariul minim brut pentru cei cu studii superioare rămâne la nivelul celui din 2019, adică 2230 de lei. Executivul se gândeşte să îngheţe şi anumite sporturi.

VIOLETA ALEXANDRU, Ministrul Muncii: Am propus ca indemnizatia de hrana sa fie mentinuta la cunatumul anului 2019, adica sa nu creasca.

În plus, pensiile nu se vor mai putea cumula cu salariile din sistemul public, conform unei propuneri care va fi dezbătută săptămâna viitoare. Angajaţii care sunt în această situaţie, cu excepţia aleşilor şi judecătorilor CCR, vor avea 15 zile la dispoziţie să aleagă între cele două venituri.

VIOLETA ALEXANDRU, Ministrul Muncii: Am propus ca o persoana a carei pensie nu depaseste salariul minim brut pe tara sa poata realiza acest cumul, sa nu afectam categorii cu nivel de venit redus.

Propunerile vin la pachet cu modificările aduse ordonanţei 114, supranumită "ordonanţa lăcomiei". Pentru sectorul energiei se elimină preţul plafonat la curent şi la gaze care era de 68 de lei MW/H.

VIRGIL POPESCU, Ministrul Economiei: Dorim ca din 2021 sa ajungem la o piata libera. Va spun cu fermitate ca nu vom avea cresteri de pret de la 1 ianuarie.

Scumpirile vor veni în lanţ, avertizează analiştii.

ADRIAN CÂCIU, analist economic: Daca cresc preturile la energie si electricitate, creste inflatia si daca creste inflatia, cresc dobanzile la banci. Sunt costuri care vor creste anul viitor in comunicatii si nu datorita abrogarii 114, ci datorita cresterii costului valutar.

Pe lângă facturi mai mari şi un trai mai scump, un avertisment vine şi de la fostul ministru al finanţelor.

”Va fi întotdeauna mult mai ușor să reduci cheltuielile bugetare prin restructurare, concediere, reducere a locurilor de muncă ori prin taxe și impozite”, a spus Eugen Teodorovici pe Facebook.

SEBASTIAN OPRESCU, preşedinte Sindicatul Funcţionarilor Publici: In momentul in care discutam de numarul bugetarilor, in Romania suntem mult sub media Uniunii. E de 28%. In Romania avem undeva la 19%. Nu putem accepta o noua reducere de personal!

Dacă Executivul are în plan concedieri în sectorul public, se va afla săptămâna viitoare, când Guvernul ar putea finaliza discuţiile despre bugetul anului 2020.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2020