Antena Meniu Search
x

Video Schimbări la programul Rabla pentru becuri. Nu va mai fi pentru orice român

Programul Rabla pentru becuri s-a stins înainte să înceapă. Menit să convingă românii să cumpere surse de iluminat cu led în loc de filament, ca să facă economie de electricitate, are buget de 400 de milioane de lei. Anunţat încă de anul trecut, nu a debutat nici acum, dar autorităţile spun că va porni până în decembrie. Între timp, au mai schimbat ceva la el. Nu va mai fi pentru orice român, ca înainte, ci doar pentru cei cu venituri mici.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 10.03.2023, 20:38

Vezi și

După ce a stabilit data începerii programului Rabla pentru Becuri, Administraţia Fondului pentru Mediu şi-a dat seama că trebuie să creeze o aplicaţie specială pentru înscrieri. 

Andrei Antipa, vicepreşedinte AFM: Noi n-am avut buget prevăzut pentru aşa ceva. Ne era necesar să antamăm un alt dezvoltator care sa rezolve problema cât mai bine. Şi, precum ştiţi, în anii precedenţi au fost foarte multe probleme cu depunerea.Nu neaparat pe AFM ci peste tot, datorită faptului că nu au fost bine dimensionate aplicaţiile pentru volumul necesar de solicitări, si atunci noi nu ne puteam permite să lansăm o aplicație care să se blocheze.

Ministrul mediului nu vrea să renunţe la Programul Rabla pentru becuri

Tánczos Barna , ministrul Mediului: În cazul în care vorbim de sute de mii de persoane implementarea este complicată. S-a analizat varianta colaborării cu autoritățile locale, se analizează varianta colaborării cu Ministerul Muncii pentru a ajuta exact acele persoane care au nevoie.

Pe acelaşi subiect

Andrei Antipa, vicepreşedinte AFM: Încercăm să găsim o soluţie prin care să repartizăm către primării responsabilitatea socială a împărţirii becurilor, ca sa degrevam personalul AFM-ului de un program foarte voluminos. 

Deşi vor să transforme Rabla pentru Becuri într-un program social, autorităţile nu au stabilit plafonul maxim de câştigurişi nici dacă vor lua în calcul venitul individual sau pe familie. Voucherul cu valoare iniţială de 200 de lei ar putea ajunge la 250, dar nici asta nu este sigur. Programul va permite înlocuirea becurilor cu filament cu led-uri de maximum 15 W.

Florentina Lazăr, reporter Observator: În magazinele de profil, cel mai ieftin bec led este 5 lei, iar cel mai scump 267 de lei. Acestuia îi puteţi schimba culoare şi îl puteţi porni sau opri prin intermediul unei aplicaţii de pe telefonul mobil.

Şi primăriile ar putea primi bani până la finalul anului pentru înlocuirea becurilor care asigură iluminatul public.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Schimbări la programul Rabla pentru becuri. Nu va mai fi pentru orice român