Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Becurile interzise de 10 ani, pe care românii încă le cumpără. Consumă de 8 ori mai mult decât cele cu LED

Deşi sunt interzise de mai bine de 10 ani, nu vrem să stingem becurile clasice, cu filament. Le găsim pe rafturile magazinelor, dar şi în pieţe la preţuri ceva mai mici decât cele pe LED. Majoritatea sunt aduse din ţări non-UE, precum Ucraina, China sau Republica Moldova. Ca să scape de ele, autorităţile au lansat programul "Rabla becurilor", însă nu se ştie exact când va începe. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 08.12.2022, 20:38

Vezi și

Ieftine, însă cu un consum mare de energie electrică, becurile clasice cu filament lumineză încă multe case.

Vânzător, filmat cu cameră ascunsă: Am din alea normal, clasice de pe vremuri, la 2 lei bucata. 60,75 sau 100 de W. Sau am economice cu LED. De care vreţi. Şi cel economic cât este? 8 lei, 9 lei, 10 lei, 12 lei.

Nu doar pieţele sunt pline de astfel de becuri, ci şi magazinele de cartier.

Vânzător, filmat cu cameră ascunsă: La mine se mai găsesc. Mai am un băiat care este singurul care mai are aşa. Le ia de la chinezi care fac pe la Voluntari.

Pe acelaşi subiect

Statul nu ia măsuri eficiente pentru a le face să dispară de pe piaţă

Statul nu ia măsuri eficiente pentru a le face să dispară de pe piaţă. A gândit însă programul "Rabla pentru becuri" prin care speră ca oamenii să înlocuiască vechile becuri cu cele mai eficiente energetic. Doar că totul rămâne momentan la nivel teoretic. Românii sunt sfătuiţi să facă sesizări în momentul în care mai vad astfel de becuri pe piaţă.

Sorin Mierlea, InfoCons: Există un cadru legislativ. Ar trebui să existe şi voinţă, dar probabil şi autoritatea publică de control se îndreaptă către zona de piaţă unde sunt mai multe sesizări.

Experţii în energie spun că renunţare la becul clasic înseamnă economii semnificative la factură.

Adrian Vintilă, expert energie: Dacă ar fi să le punem în acelaşi rând cu becurile LED, am vedea că cele clasice consumă de aproape 8 ori mai mult decât un bec LED. Sau altfel spus, cu becul LED în locul unui bec clasic putem ajunge să economisim la factura de energie electrică până la 85%.

În 2009, după mai bine de 130 de ani de la inventarea becului cu incandescență, Uniunea Europeană a decis să interzică gradual aceste produse, tocmai pentru a economisii energie şi a proteja mediul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » CAMERA ASCUNSĂ. Becurile interzise de 10 ani, pe care românii încă le cumpără. Consumă de 8 ori mai mult decât cele cu LED