Se scumpeşte pâinea, în anul cu producție record de grâu. Costurile au crescut, iar muncitorii sunt tot mai greu de găsit
Chiar de luna aceasta, mâncăm pâine mai scumpă. Unii brutari au scumpit franzela cu până la 30%, după ce, spun ei, costurile de producţie din fabrică au crescut. Grâul s-a scumpit din cauza ploilor, factura de utilităţi este tot mai greu de achitat, iar statul a mărit salariul minim.
- "Iranul are două căi în faţă". Fost consilier prezidenţial, despre atacul devastator al Israelului
- Aplicaţia Antena Sport poate fi descărcată gratuit acum din AppStore şi GooglePlay
Chiar de luna aceasta, mâncăm pâine mai scumpă. Unii brutari au scumpit franzela cu până la 30%, după ce, spun ei, costurile de producţie din fabrică au crescut. Grâul s-a scumpit din cauza ploilor, factura de utilităţi este tot mai greu de achitat, iar statul a mărit salariul minim. În plus, şi muncitorii sunt greu de găsit.
De câteva săptămâni, pâinea care pleacă din brutăriile din mai multe zone din ţară este mai scumpă. Franzela de un leu a ajuns la un leu şi 30 de bani, spune preşedintele Rompan. Care face o comparaţie suprinzătoare, pentru a justifica majorările.
Fiecare producător va fixa preţurile. În ultimii cinci ani, de când taxa pe valoare adăugată a scăzut la nouă la sută, franzela s-a vândut şi cu 60 de bani. Majorările de acum se vor resimţi puternic în multe familii.
- Opţiuni de economisire pentru copii. Cu un euro pe zi, strângem peste 5.000 de euro în 15 ani
- Zidarii, înlocuiţi de roboţi în România. Lucrează fără oprire şi "cer" 30 de euro pe metrul pătrat
- Câţi bani strângem în 15 ani dacă economisim alocaţia copilului, de 292 lei pe lună
- Curs BNR, 13 iunie 2025. Leul românesc pierde mai mult de 3 bani în raport cu francul elveţian
- Preţul unui bitcoin astăzi, vineri 13 iunie 2025
Sunt însă şi brutari care susţin că nu vor scumpi pâinea. Tocmai pentru a-şi fideliza clientela. Ca o ironie amară, pâinea se scumpeşte chiar în anul în care ministrul Agriculturii anunţă o producţie-record de grâu.
Însă producătorii spun că vremea rea din vară a stricat calitatea grâului de panificaţie. De aceea, acum e mai scump. În plus vorbesc despre costuri tot mai mari cu factura de utilităţi, iar puţinii angajaţi trebuie plătiţi mai bine.
România este cel mai mare consumator european de pâine, cu un consum mediu anual de 95 de kilograme pe cap de locuitor.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰