Antena Meniu Search
x
LIVE

Se scumpeşte pâinea, în anul cu producție record de grâu. Costurile au crescut, iar muncitorii sunt tot mai greu de găsit

Chiar de luna aceasta, mâncăm pâine mai scumpă. Unii brutari au scumpit franzela cu până la 30%, după ce, spun ei, costurile de producţie din fabrică au crescut. Grâul s-a scumpit din cauza ploilor, factura de utilităţi este tot mai greu de achitat, iar statul a mărit salariul minim.

la 02.11.2018, 20:54
Vezi și

Chiar de luna aceasta, mâncăm pâine mai scumpă. Unii brutari au scumpit franzela cu până la 30%, după ce, spun ei, costurile de producţie din fabrică au crescut. Grâul s-a scumpit din cauza ploilor, factura de utilităţi este tot mai greu de achitat, iar statul a mărit salariul minim. În plus, şi muncitorii sunt greu de găsit.

De câteva săptămâni, pâinea care pleacă din brutăriile din mai multe zone din ţară este mai scumpă. Franzela de un leu a ajuns la un leu şi 30 de bani, spune preşedintele Rompan. Care face o comparaţie suprinzătoare, pentru a justifica majorările.

O pâine costă cât o ţigară. Este corect? Nu cred că este corect. Adică are preţul foarte mic şi câtă muncă se face pe câmp pentru a scoate grâul, să-l recoltăm, să-l măcinăm, să facem pâine şi să o ducem la magazin şi să o vindem. Totul pentru câţiva bănuţi - Aurel Popescu- preşedintele Rompan

Fiecare producător va fixa preţurile. În ultimii cinci ani, de când taxa pe valoare adăugată a scăzut la nouă la sută, franzela s-a vândut şi cu 60 de bani. Majorările de acum se vor resimţi puternic în multe familii.

Sunt însă şi brutari care susţin că nu vor scumpi pâinea. Tocmai pentru a-şi fideliza clientela. Ca o ironie amară, pâinea se scumpeşte chiar în anul în care ministrul Agriculturii anunţă o producţie-record de grâu.

Însă producătorii spun că vremea rea din vară a stricat calitatea grâului de panificaţie. De aceea, acum e mai scump. În plus vorbesc despre costuri tot mai mari cu factura de utilităţi, iar puţinii angajaţi trebuie plătiţi mai bine.

România este cel mai mare consumator european de pâine, cu un consum mediu anual de 95 de kilograme pe cap de locuitor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Se scumpeşte pâinea, în anul cu producție record de grâu. Costurile au crescut, iar muncitorii sunt tot mai greu de găsit