Pâinea s-ar putea scumpi, după ce România a trecut printr-o secetă dezastruoasă
Vom mânca o pâine mai scumpă. Seceta şi lipsa ajutoarelor de la Guvern au golit buzunarele fermierilor. În încercarea disperată de a se salva de la faliment, fermierii au început să-şi vândă utilajele sau chiar loturi întregi de pământ. Asta va duce însă la o producţie mult mai mică şi la preţuri la raft mult mai mari.
- Culturile de grâu, orz sau porumb au fost parjolite de seceta cruntă
- Fermierii au început să-şi vândă utilajele sau chiar loturi întregi de pământ
Praful s-a ales de munca agricultorilor din Dobrogea. Culturile de grâu, orz sau porumb au fost parjolite de seceta cruntă din acest an. Iar consecintele le vom suporta cu totii.
Andreea Filip - reporter Observator: Culturile de grau din Doborgea au fost afectate in proportie de 80,90%. Asadar efectele se vor resimiti si in buzunarele noastre. La inceputul anului viitor, produsele din panificatie ar putea fi mai scumpe cu pana la 40%.
Mircea Chipaila - agricultor: Zona calamitata facea jumătate din graul Romaniei, ca sa intelegeti exact efectul. Din cele noua milioane de tone, vreo patru milioane le faceam in zona asta.
Fermierii spun că nu au mai trăit niciodată o asemenea secetă.
Nicu Ianoș - agricultor: Anul asta e ceva dezastruos.
Cornel Zamfir - agricultor: La anul vom fi nevoiti sa le scoatem la vanzare, inclusiv cu ferrme, cu sedii, cu absolut tot.
Pierderile uriaşe i-au adus pe fermieri în pragul disperării. Acum două luni, oamenii opreau munca şi cereau despăgubiri. Au primit doar asigurări verbale de la Guvern că vor avea bani să îşi plătească datoriile. Banii însă nu au ajuns la ei. În lipsa ajutoarelor promise, mulţi dintre ei au fost nevoiţi să concedieze oameni şi să îşi vândă pământul pentru a putea plăti ratele la bănci.
Mircea Chipăilă - agricultor: Deci practic sunt in imposibilitate de plata, vor falimenta probabil in urmatoarelel luni.
Ludovic Orban - premier: Noi am acordat despagubirile pentru culturile de toamana. Pentru culturile de primavara afectate, Ministerul agriculturii pregateste actul normativ.
Cu un nou val de promisiuni, fermierii speră să poată supravieţui până la primăvară. Ministerul Agriculturii a alocat pentru despăgubiri în acest an 850 de milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰