Antena Meniu Search
x

Secretul SCANDALOS din spatele facturilor la utilităţi. Ce costuri ascunse plătim lună de lună?

Majoritatea dintre noi desfacem plicul cu facturile pe care trebuie să le achităm, atenţi fiind la josul paginii spre „Factura curentă cu TVA”, fără să ne intereseze prea mult cum s-a ajuns acolo.

Majoritatea dintre noi desfacem plicul cu facturile pe care trebuie să le achităm, atenţi fiind la josul paginii spre „Factura curentă cu TVA”, fără să ne intereseze prea mult cum s-a ajuns acolo.

La o scurtă privire pe o factură de curent, de exemplu, observăm căsuţe denumite rezervare, energie activă, contribuţie pentru cogenerare, certificate verzi, urmează accizele. Cine stă să le descifreze pe toate?

Să luăm spre exemplu certificatul verde. Ce reprezintă?

Certificatul verde este un titlul ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. El se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Concret, de certificarele verzi nu scapă nimeni. Companiile care furnizează energie electrică sunt obligate să achiziţioneze certificatele verzi deoarece trebuie să aibă o anumită cota de energie regenerabilă din energia livrata consumatorilor. Conform legii, este obligatorie separarea facturării certificatelor verzi de preţurile energiei electrice.

Să trecem la factura de gaz, unul din motivele care pot da dureri de cap în această perioadă. Cum se calculează factura? Dar de ce plătim atât de mult?

Din 2008, facturarea consumului de gaze se face în funcţie de conţinutul de energie al gazelor naturale. Cu alte cuvinte, nu plătim metri cubi de gaz consumat, ci puterea calorică a acestora. Facturarea puterii calorice şi nu, pur şi simplu, a volumului de gaz consumat, presupune achiziţionarea de centrale termice de apartament performante, dacă vrem să beneficiem cât mai mult de căldura gazului livrat. Cazanele de ultimă generaţie sunt, însă, destul de costisitoare, scrie radioresita.ro

Cum se facturează?

Energia consumată rezultă prin înmulţirea volumului de gaze consumate cu acea putere calorifică superioară. Iar puterea calorifică este dată de transportator. Pe factura de gaz, la rubrica „date contor” sunt informaţii importante în funcţie de care se construieşte factura individuală. Şi anume: este valoarea acestui PCS (puterea calorifică superioară), este cantitatea exprimată în metri cubi, cantitatea în kilowaţi/oră şi, de asemenea, modul de calcul al consumului în kilowaţi/oră.

Explicaţia o găsim la o căutare mai atentă pe internet. Dar ce te faci când citeşti şi nu reuşeşti să înţelegi prea multe? Te rogi ca iarna să fie mai blândă şi facturile mai mici.

Conform economica.net în acest moment, preţul energiei electrice în factura pentru gospodării contează în proporţie de doar o treime, restul fiind distribuţie, transport, marja furnizorului, precum şi o serie întreagă de taxe şi tarife reglementate. La gaze, procentul gazului, ca marfă, în factură, este de 46%, restul până la 1005 reprezentând componentele distribuţie, trasnport, înmagazinare, marja furnizorului, plus o serie întreagă de alte taxe şi tarife reglementate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Secretul SCANDALOS din spatele facturilor la utilităţi. Ce costuri ascunse plătim lună de lună?