Video Șeful ANPC glumește pe tema etichetelor NutriScore, care vor dispărea: "Maramureşeanul nostru s-a născut cu şunca pe masă"
Etichetele semafor, cele care arată cât de sănătoase sunt alimentele, vor dispărea până la sfârşitul lunii. Protecţia Consumatorului motivează decizia prin faptul că unii producători ar putea fi dezavantajaţi. Cei care au apucat să adopte sistemul sunt revoltaţi şi spun că vor mâzgăli cu markerul pe etichete.
Până la 1 noiembrie, etichetele care arată cât de sănătos este un aliment trebuie să dispară.
Bibiana Stanciulov, producător alimente: Eu ca să elimin etichetele cu NutriScore este cooperativa cu munca-n zadar. Acele etichete sunt lipite cu un lipici special. Momentan, eu le-am şters cu un marker şi nu orice marker, unul de culoare negru. Doresc că mi se aplice o amendă, să văd şi eu care este contravenţia pe care eu am săvârşit-o.
Pentru mulţi producători, recomandarea Comisiei Europene de a folosi etichetele NutriScore a fost ca un certificat de garanţie a calităţii. Doar că nu toată lumea a fost fericită de o astfel de măsură.
Paul Anghel, director general ANPC: În urmă cu doi ani de zile am fost întrebaţi de către cei mari 5-6 jucători de pe piaţă: ciocolată, sucuri, răcoritoare şi toate celelalate, din perspectiva noastră pe anumite paliere de discuţii poate genera anumite dezavantaje, inclusiv produselor româneşti. Creează pentru consumatori o percepţie cum că aceastea nu ar fi neapărat sănătoase.
- Eticheta "semafor" Nutri-Score, interzisă. Şeful ANPC, supărat că slănina este notată ca fiind nesănătoasă,...
- Reprezentanții patronatelor, nemulțumiți: "Ne vor închide pe toţi. Ordinul ANPC de a scrie pe meniu şi când...
- ANPC propune ca meniurile din restaurante să conţină toate ingredientele fiecărui preparat
Un alt argument ar fi că ceea ce alte ţări consideră nesănătos, la noi e validat de tradiţie
Etichetele semafor sunt colorate de la verde la roşu şi numerotate de la A până la E. Ultima literă este pentru alimentele pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar. Slănina are unul dintre cele mai slabe scoruri. Pentru specificul local, e de neînţeles.
Ion Baciu, producător local: Acum că se pune etichetă cu semafor sau cum se pune, tricolor, nu contează. Fiecare om îşi alege ce trebuie să facă. O bucată de slană şi dacă o frigi pe plită, oriunde o pui în orice combinaţie, slănina este foarte bine venită.
Horia Constantinescu, preşedinte ANPC: Norvegianul va tinde să mănânce A, ori el are nevoie de mai multe proteine. Maramureşeanul nostru, mai aproape de casă, s-a născut cu şunca pe masă. Eu cred că şunca nu are E, are dublu Z sau te miri ce altă literă nutriţională.
Cei care pierd din aceast dispută cu eticheta NutriScore sunt consumatorii
Sorin Mierlea, InfoCons: Cred că orice informare pentru cetăţean, pentru consumator în plus este un plus benefic pentru a decide dacă vrei să cumperi produsul A în detrimentrul produsului B.
Daniel Buda, membru în Parlamentul European: În România trebuie ca această posibilitate să fie lăsată producătorilor, astfel încât ei să folosească etichetele, oferind posibilitatea consumatorului să-şi obţină informaţiile suficiente pe care le consideră a fi relevante.
În ţara în care principala cauză a mortalităţii sunt bolile cardiovasculare, direct legate de alimentaţie, iar 60% din populaţie e supraponderală, nutriţioniştii spun că orice măsură prin care oamenii sunt atenţionaţi la ce consumă ar salva vieţi.
Mihaela Posa, medic nutriţionist: Cred că eticheta nutriţională de pe un aliment nu ar trebui să fie eliminată niciodată.
Eticheta a fost introdusă în Europa anul trecut ca recomandare. Italia şi-a făcut propria versiune a etichetelor nutriscore şi a cerut retragerea lor de pe produsele tradiţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰