Antena Meniu Search
x

A început dedolarizarea lumii? Unele ţări renunţă la moneda americană pentru a nu avea soarta Rusiei, dar dolarul rămâne rege. Analiză Reuters

Rivalitatea dintre SUA cu China, consecințele războiului din Ucraina și disputele de la Washington cu privire la ridicarea plafonului datoriei americane au pus tot mai mult în discuţie statutul dolarului ca monedă dominantă în lume, arată o analiză Reuters.

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 15:53

A început dedolarizarea lumii? Unele ţări renunţă la moneda americană pentru a nu avea soarta Rusiei, dar dolarul rămâne rege. Analiză Reuters
A început dedolarizarea lumii? Unele ţări renunţă la moneda americană pentru a nu avea soarta Rusiei, dar dolarul rămâne rege. Analiză Reuters - Shutterstock

Sancțiunile impuse Rusiei şi scoaterea Moscovei din sistemele financiare globale au alimentat şi ele speculațiile că ţările care nu sunt aliate SUA caută o diversificare, în dauna dolarului. O analiză realizată Reuters încearcă să răspundă la întrebarea dacă va avea loc o dedolarizare globală. 

Statutul dolarului de valută dominantă este sub presiune

Ponderea dolarului în rezervele oficiale valutare a scăzut la un minim al ultimilor 20 de ani, de 58%, în trimestrul al patrulea din 2022, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional.

Schimbarea este şi mai pronunțată dacă este ajustată la cursul de schimb, susţine Stephen Jen, CEO la Eurizon

Pe acelaşi subiect

"Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o scădere foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali", a declarat Stephen Jen. Aceasta a fost o reacție la înghețarea a aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei, de 640 de miliarde de dolari, după invadarea Ucrainei, mai arată el. 

Asta a determinat şi alte țări precum Arabia Saudită, China, India și Turcia să caute o diversificare către alte valute.

Ponderea dolarului în rezervele valutare ale băncilor centrale a atins într-adevăr un minim al ultimelor două decenii în ultimul trimestru al anului 2022, dar mișcarea a fost treptată și este acum la un nivel aproape similar cu cel din 1995.

Băncile centrale pun deoparte fonduri în dolari pentru zilele ploioase în cazul în care trebuie să susțină cursurile de schimb pe timp de criză economică. Dacă o monedă naţională scade prea mult în raport cu dolarul, petrolul și alte mărfuri tranzacționate în moneda americană devin mai scumpe. Creşte costul vieții și alimentează inflația.

Multe valute de pe glob, de la dolarul din Hong Kong la Balboa din Panama, sunt legate de dolar din motive similare.

Dolarul pierde din forţă în tranzacţiile cu mărfuri

Dolarul atotputernic domină comerțul cu mărfuri iar asta permite Statelor Unite să poată bloca accesul pe piață pentru țări producătoare precum Rusia, Venezuela și Iran.

Dar comerțul se schimbă. India cumpără petrol rusesc în dirham și ruble din Emiratele Arabe Unite. China a trecut la yuan pentru a cumpăra petrol, cărbune și metale rusești în valoare de aproximativ 88 de miliarde de dolari. Compania națională de petrol chineză CNOOC și TotalEnergies din Franța au încheiat în martie primul schimb de gaz natural lichefiat decontat în yuani.

După Rusia, şi alte state au început să se întrebe "ce se întâmplă dacă ajungi de partea greșită a sancțiunilor?" a explicat Geoffrey Yu, analist la BNY Mellon. Ponderea yuanului în tranzacțiile cu valută la nivel mondial a crescut de la aproape zero în urmă cu 15 ani la 7%, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

Dedolarizarea, totuşi un fenomen improbabil

Cu toate astea, dedolarizarea ar necesita o rețea vastă și complexă de exportatori, importatori, pieţe de schimb valutar, emitenți de datorii și creditori care să decidă în mod independent să utilizeze alte valute. Un lucru improbabil, explică Reuters.

Dolarul reprezintă aproape 90% din tranzacțiile valutare globale, de aproximativ 6.600 de miliarde de dolari în 2022, potrivit datelor BRI. Aproximativ jumătate din toată datoria offshore este în dolari, iar jumătate din tot comerțul global este facturat în dolari.

Funcțiile dolarului "se întăresc toate reciproc", a explicat Barry Eichengreen, profesor de economie și științe politice la Berkeley. "Pur şi simplu nu există un mecanism care să determine băncile, firmele și guvernele să-și schimbe comportamentele în același timp".

O lume multipolară, posibil succesor pentru dolar

Deși s-ar putea să nu existe un singur succesor al dolarului, alternativele care se înmulțesc pot crea o lume multipolară. Guvernele își dau seama că unul sau două blocuri de active în valută dominantă "nu reprezintă o diversificare suficientă", spune Geoffrey Yu.

Băncile centrale analizează o varietate mai largă de active, inclusiv datoria corporativă, activele tangibile precum imobiliare și alte valute. "Asta se întâmplă acum. Dolarul va fi folosit mai puțin în sistemul global", a declarat Mark Tinker, director general al Toscafund Hong Kong.

Deoarece depozitele bancare mari nu sunt întotdeauna asigurate, companiile folosesc obligațiuni guvernamentale ca alternativă la numerar. Statutul dolarului este, prin urmare, susținut de piața de trezorerie a SUA, de 23000 de miliarde de dolari, considerată un refugiu sigur pentru bani.

"Profunzimea, lichiditatea și siguranța pieței de trezorerie este un motiv important pentru care dolarul este principala rezervă valutară", a declarat Brad Setser, membru al Consiliului pentru Relații Externe, care urmărește fluxurile valutare transfrontaliere.

Deținerile internaționale de obligaţiuni sunt vaste și nu există încă o alternativă credibilă. Piața de obligațiuni din Germania este relativ mică, puțin peste 2000 de miliarde de dolari.

Producătorii de mărfuri pot decide să tranzacționeze în yuani cu China, dar reciclarea numerarului în obligațiuni guvernamentale chineze rămâne dificilă din cauza dificultăților de deschidere a conturilor și a incertitudinii privind reglementarea.

"Dar poţi descărca o aplicație și să tranzacționezi obligaţiuni de oriunde", a spus Galvin Chia, analist la Natwest Markets.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » A început dedolarizarea lumii? Unele ţări renunţă la moneda americană pentru a nu avea soarta Rusiei, dar dolarul rămâne rege. Analiză Reuters