Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şi-a luat al doilea job şi acum câştigă 9.000 de lei pe lună. Unde s-a angajat pentru a găsi "reţeta câştigătoare"

Un singur loc de muncă nu mai este suficient pentru a face faţă cheltuielilor din ultima perioadă. Este situaţia multor români care îşi iau şi al doilea job. Cererea pentru locuri de muncă de weekend a explodat, arată o analiză recentă. Abia cu două sau chiar trei salarii unii români ajung să aibă un trai decent şi să nu mai ducă grija zilei de mâine. 

de Greta Neagu

la 18.04.2023 , 19:41

Roxana lucrează într-o fabrică de încălţăminte de aproape două decenii. În urmă cu un an, a început să caute o soluţie pentru a-şi suplimenta veniturile. Câştigul său nu mai ţinea pasul cu toate cheltuielile. Aşa că s-a angajat ospătar într-un restaurant din centrul Capitalei. 

Roxana Călin, ospătar: Jobul de bază este tehnician încălţăminte. Fac asta de 20 de ani. 

Reporter: Aţi simţit nevoia de o suplimentare a veniturilor?

Vezi și

Roxana Călin, ospătar: Da, cu siguranţă. Copilul s-a mărit, are nevoie de altfel de studii, de nişte limbi străine şi, obligatoriu este nevoie şi de un venit suplimentar. 

Pe acelaşi subiect

Reţeta câştigătoare care îi aduce 9.000 de lei pe lună

Aşa că acum se împarte între fabrică şi restaurant. Dar e reţeta câştigătoare, spune ea. În medie, cele două joburi îi aduc într-o lună un venit de 9.000 de lei. 

Roxana Călin, ospătar: Lucrez 8 ore la jobul principal, de luni până vineri, iar aici vin part time, vineri, sâmbătă, şi duminică. 

Roxana nu este singura care lucrează în mai multe locuri pentru un trai mai bun. O analiză recentă arată că cererile pentru al doilea loc de muncă au explodat. 

Bogdan Badea, reprezentant platformă de anunţuri: Creşterea job-urilor de weekend a fost cea mai spectaculoasă. Avem undeva la 200% creştere faţă de anul trecut. Apoi vin tot ce înseamnă job-urile part-time, cu o creştere foarte mare. Avem o creştere de undeva 25% pe job-urile remote, exclusiv de acasă. 

Topul domeniilor preferate de români pentru al doilea loc de muncă

HoReCa, vânzările, industria alimentară, dar şi cea creativă se află în topul domeniilor preferate de români pentru al doilea loc de muncă.  

Sorin Faur, specialist HR: Trecem printr-o perioadă dificilă, cu inflaţie, criză energetică. Este clar că este foarte greu pentru mulţi dintre noi să se întreţină şi, atunci, un al doilea job de weekend, part time, pe bază de proiect sau contract oferă o sursă de venit suplimentar. 

Un angajat poate câştiga astfel între două-trei mii de lei în domeniul HoReCa şi cinci-şase mii în industria creativă. Datele de la ministrul Muncii arată că în România în jur de un milion de angajaţi au două sau chiar trei locuri de muncă. 

Sorin Faur, specialist HR: Dacă ai două locuri de muncă este foarte greu să îţi menţii echilibrul pe foarte mult timp şi să fii şi eficient, să nu oboseşti. Sunt, mai degrabă, soluţii temporare - până la stabilizarea unui program sau serviciu sau un salariu mai mare. 

În februarie salariul mediu net a ajuns la 4.270 de lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 14,8%. Majoarea este anulată însă de rata inflaţiei. 

Greta Neagu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Şi-a luat al doilea job şi acum câştigă 9.000 de lei pe lună. Unde s-a angajat pentru a găsi "reţeta câştigătoare"