Antena Meniu Search
x

Video Soluția disperată la care s-a gândit un angajat de la Spitalul din Târgoviște, copleșit de pacienți. Deficit de 40 de medici

Spital Județean - caut doctori urgentişti. Aşa sună anunţul incredibil apărut pe mai mulţi stâlpi din Capitală. Este soluţia disperată la care s-a gândit un angajat al spitalului din Târgovişte, copleşit de gărzi epuizante şi pacienţi ajunşi la capătul răbdării. Este doar vârful aisbergului unui fenomen paradoxal: deşi nu avem deficit de medici la nivel naţional, majoritatea preferă să lucreze în Bucureşti şi alte cinci centre universitare. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 25.02.2024, 20:44

Vezi și

O zi la spitalul de urgenţă e ca o misiune pe front pentru cei doi medici care trebuie să facă faţă la peste 350 de pacienţi. Este un ritm infernal şi, de multe ori, copleşitor.

  • Bianca Iacob, reporter Observator: Este ora 14.10, iar la secţia de primiri urgenţe, la Spitalul Judetean de Urgenţă din Târgovişte sunt 38 de pacienţi în acest moment la spital, cu diferite coduri. 

Oamenii îşi pierd de multe ori răbdarea: multora le-a expirat timpul de aşteptare ca să fie preluaţi de medic. Alţii sunt deja în saloane pentru investigaţii.

Deficitul de medici e uriaş: ar fi nevoie de mai bine de 40 de medici în spital, şase doar la urgenţe. Doar că, de fiecare dată când posturile au fost scoase la concurs, nu a venit nimeni.

Pe acelaşi subiect

Legea salarizării, aceeaşi şi pentru un medic care lucrează la Târgovişte şi pentru unul dintr-un centru universitar

Doar că majoritatea evită un post în provincie, astfel că mai bine de jumătate din doctorii ţării lucrează în Bucureşti Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș şi Iași. În disperare de cauză, un angajat al spitalului ar fi luat problema în propriile mâini şi a lipit anunţuri în Capitală. Numărul de telefon este al unui medic care a lucrat şi el la UPU.

La acel număr raspundea directorul de îngrijiri care și el lucrase în unitatea de primiri urgențe.

  • Silviana Marin, managerul spitalui: Acum, demersurile private, discuţiile care au avut loc nu le cunoaştem, nu le ştim şi nu le dezbatem noi public, ideea este că ne dorim medici într o formă sau altă. Este poartă de intrare a spitalului şi dacă aici avem numărul suficient de medici înseamnă că de aici se fluidizează activitatea şi se aşteaptă mai puţin.

Indiferent cine a avut iniţiativa, pacienţii îşi doresc să fie mai mulţi medici şi să nu mai aştepte cu orele pe holuri.

Alexandru Rafila recunoaște că există un dezechilibru

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că există un dezechilibru, iar soluţia pentru a atrage medici trebuie să vină tot din partea spitalelor.

  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Pentru o acţiune sistematică a autorităţilor locale care au în administraţie spitale. Ei trebuie să ia legătura cu universităţile de medicină, să faciliteze întâlniri la facultăţi cu medicii rezidenţi din specialităţile din care autorităţile locale doresc să îi angajeze. Să îi invite să facă un tur, să vadă care este oferta, unde îşi pot duce copilul la grădiniţă.

Spitalul din Târgovişte a făcut ultimele angajări în urmă cu trei ani: are în jur de 2.000 de angajaţi si peste 1.700 de paturi. Unitatea sanitară preia cazuri din tot judeţul, inclusiv de la spitalele orăşeneşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Soluția disperată la care s-a gândit un angajat de la Spitalul din Târgoviște, copleșit de pacienți. Deficit de 40 de medici