Antena Meniu Search
x

Video Specialiştii dezvăluie adevărul din spatele reducerilor de 50% anunţate de Guvern. Comparaţia preţurilor nu a fost făcută cu ultima lună, iulie

Ieftiniri spectaculoase la alimentele de bază. Asta vede la raft Consiliul Concurenţei, care anunţă prețuri cu peste 40% mai mici de la începutul lunii, când a fost plafonat adaosul comercial. Şi Guvernul se laudă cu reduceri semnificative. Însă nimeni nu spune că sunt, de fapt, reduceri sezoniere la fructe şi legume. Specialiştii susţin că instituţiile statului manipulează adevărul.

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.08.2023, 20:05

Vezi și

Cel mai mult s-au ieftinit fructele şi legumele, anunţă Consiliul Concurenţei. Roşiile costă cu aproape 44% mai puţin, strugurii cu 38%, iar ardeii, cu 32%. Ministrul Agriculturii continuă lista.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: La cartofii albi este o reducere între 40 şi 50%. Sunt foarte multe produse alimente de bază la care scăderea preţului la raft este semnificativă.

Comparaţia preţurilor nu a fost făcută cu ultima lună, iulie

Economiştii contrazic anunţul triumfător al Consiliului Concurenţei. Instituţia a comparat prețurile din august cu cele din iunie, când oferta era de fructe şi legume autohntonă nu era prea mare.

Pe acelaşi subiect

Constantin Dumitriu, vicepreşedinte, Asociaţia Companiilor de Distribuţie: Acum ne aflăm la sfârşit de sezon pentru anumite legume şi fructe. Datorită deteriorării şi sfârşitului de sezon al acestor produse, Preţurile au scăzut natural. Nu cred că trebuie folosit ca o manipulare.

Mircea Coşea, profesor de economie: Punctul de plecare este o comparaţie care este greşit făcută. Începând de la sfârşitul lunii mai preţurile au crescut. Luna mai-iunie, chiar începutul lunii iulie arată o creştere a preţurilor. Realitatea este alta şi, de la o instituţie atât de somptuoasă, mă aşteptam la mai multă obiectivitate. şi la mai mult echilibru.

Cine intră în magazine vede altfel evoluţia preţurilor.

Clienți: Poate scumpire, da. Mi se pare extrem de scump. Este posibil să se profite. Şi roşiile le-am văzut scumpe, şi vinetele şi ardeiul capia. Foarte mulţi dintre cei care le produc, le dau la un preţ mult mai rezonabil. În schimb, cei care le vând, le vând la preţurile care se văd.

Nici măcar ieftinirile sezoniere nu sunt mari, spun economiştii. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, legumele sunt mai scumpe cu aproape 20%. Problema este că nici în pieţe nu găsim preţuri mai bune. Clasic, micii fermieri dau vina pe intermediari.

Nicuşor Barbu, legumicultor: La suprafaţa pe care o avem de lucrat şi de muncit, nu ne permite timpul să mai stăm şi în pieţe. Acceptăm de multe ori preţul care ni se oferă.

Costel Staciu, preşedinte asociaţie alimente: Marea majoritatea a consumatorilor îşi pregătesc legume şi fructe pentru iarnă, iar având în vedere că cererea este mare, anumiţi comercianţi profită de acest lucru şi fac in aşa fel ca cerea să fie mai mică decât oferta.

Fermierii vând roşiile intermediarilor, în medie, cu doi lei kilogramul, iar în pieţe ajungă să coste şi 10 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Specialiştii dezvăluie adevărul din spatele reducerilor de 50% anunţate de Guvern. Comparaţia preţurilor nu a fost făcută cu ultima lună, iulie