Pensiile facultative, noua modă. Unii patroni acordă încă de la angajare banii din Pilonul 3
După ce guvernul a tăiat contribuţia pentru pilonul 2 de pensii, de teamă că pensia va fi tot mai mică, mulţi români au început să pună bani în Pilonul 3.
Speriaţi de tăierea contribuţiilor pentru pilonul doi de pensii, românii au început să economisească. Iată cum îşi asigură liniştea la bătrâneţe. După ce guvernul a tăiat contribuţia pentru pilonul 2 de pensii, de teamă că pensia de la stat va fi tot mai mică, mulţi români au început să pună bani deoparte într-un fond facultativ, numit pilonul 3.
Mulţi dintre români au început să se îndrepe spre o nouă variantă de economisire, numită pilonul 3 de pensii, administrat de companii private. Asta după ce Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie, banii pe care românii îi vor vira la Pilonul 2 vor fi mai puţini. Contribuţia va scădea de la 5,1% la 3,75%. În timp ce, la pilonul 1, adică la stat, românii vor plăti la fel. Pentru viitorii pensionari, scăderea contribuţiei înseamnă o pensie mai mică cu aproape 20%, avertizează specialiştii.
De teamă că le vor scădea pensiile, peste 40.000 de români au început să strângă din 2017 bani în pilonul 3 de pensii, adică într-un fond facultativ. În total, în jur de jumătate de milion dintre salariaţii din România au contribuit până acum şi au strâns într-un cont, în medie, câte o mie de euro.
Cine pune deoparte 150 de lei pe lună într-un astfel de fond, în 30 de ani, ar putea strânge în jur de 15.000 de euro.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
La pilonul 3 de pensii contribuţia poate fi de maximum 15% din salariul brut. Iar banii pot fi scoşi şi eşalonat, însă după împlinirea a 60 de ani. Iar angajatul trebuie să contribuie cel puţin 7 ani şi jumătate.
Irina Chiţu, analist financiar
Pilonul 3 a început să capete tot mai mult interes pentru că este un cont individual, banii sunt pe numele viitorului pensionar.
Banii din pilonul 3 pot fi lăsaţi moştenire sau pot fi scoşi mai devreme doar în cazul pensionării anticipate sau în caz de invaliditate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰