Antena Meniu Search
x

Video STUDIU. Românii cumpără locuinţe la un preţ sub media europeană. "Ar trebui să ne raportăm şi la nivelul de trai, la calitatea serviciilor"

Românii cumpără locuinţe la un preţ sub media europeană. Este concluzia unui studiu de piaţă care arată că, raportat la evoluţia veniturilor, preţurile pe metrul pătrat construit sunt mai mici faţă de cele din alte state. Dacă unii văd asta ca pe o oportunitate de investiţie pe termen lung, alţii sunt contrariaţi de preţurile tot mai mari la care au ajuns să se vândă apartamentele în marile oraşe. 

de Redactia Observator

la 20.02.2022, 20:28

Vezi și

Experţii europeni spun că locuinţele din România sunt subevaluate. 

Alexandru Mihai, dezvoltator imobiliar: Faţă de preţul pe care îl consideră ei mediu şi normal pentru România în acest moment noi vindem, în momentul de faţă, cu 30% mai jos. Când mă refer la noi, mă refer la un preţ mediu pentru orice proprietate în România. Nu este specific o zonă sau un oraş. 

Cei care au făcut analiza de piaţă s-au raportat la venitul mediu pe ţară. 

"Dacă în 2008 aveam nevoie de 6,4 salarii medii pe economie pentru a ne putea permite un metru pătrat construit, acum, în 2022, studiile arată că pentru acelaşi metru pătrat construit avem nevoie de doar două salarii medii", transmite Greta Neagu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Dacă în 2008 salariul mediu net era de 1.282 de lei, în prezent a ajuns la 3.879 de lei. 

Alexandru Mihai, dezvoltator imobiliar: În momentul de faţă este nevoie de undeva la 104-105 salarii pentru a cumpăra o proprietate în România şi asta, comparativ cu 2008 - vârful pieţei imobiliare -, când era nevoie de undeva la 390 de salarii pentru a cumpăra o proprietate. 

Motiv pentru care dezvoltatorilor li se pare justificată creşterea preţurilor. 

Claudia Bica, manager de proiect: Dacă privim lucrurile din perspectiva constructorului, atunci lucrurile sunt, cumva, îndreptăţite. Dacă privim din perspectiva cumpărătorului cumva există o teamă de necunoscut. Preţurile sunt destul de mari şi atunci ok, cum o să procedăm pe mai departe?

"Ar trebui să ne raportăm şi la nivelul de trai, la calitatea serviciilor".

"Mi-e teamă că preţurile nu reflectă neaparat calitatea vieţii din acest oraş". 

"Cu siguranţă e loc de mai mult, dar probabil vor scădea vânzările, deci...".

Chiar şi aşa, românii se află printre europenii care îşi pot îndeplini mai uşor visul de a avea propria locuinţă, arată o altă analiză de piaţă. 

Georgian Marcu, consultant imobiliar: Toţi ar trebui să ne dorim o piaţă accesibilă. Nu o piaţă cu costuri mari, nici o piaţă cu costuri mici. Ci, pur şi simplu o piaţă în care oamenii să îşi poată permite achiziţia unei case. 

Anul trecut s-au vândut 183 de mii de apartamente, cu 16% mai multe faţă de 2020, arată datele oficiale. 30% dintre tranzacţii s-au încheiat doar în Capitală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » STUDIU. Românii cumpără locuinţe la un preţ sub media europeană. "Ar trebui să ne raportăm şi la nivelul de trai, la calitatea serviciilor"