Antena Meniu Search
x

Coaliţia vrea să elimine pragul de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemnul de foc. De ce s-a răzgândit după nici o lună

Coaliţia de guvernare ia în calcul eliminarea pragului de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemnele de foc şi introducerea unei formule de compensare pentru gospodăriile care folosesc lemnele pentru încălzire, potrivit unor surse guvernamentale. În România, una din două familii se încălzeşte cu lemne. 

de Redactia Observator

la 27.10.2022, 12:21

Guvernul vrea să elimine pragul de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemnul de foc. De ce s-a răzgândit după nici o lună
Lemne de foc (imagine ilustrativă) - Observator

După ce Guvernul a anunţat pe 5 octombrie că plafonează la 400 de lei/mc prețul la lemnele de foc, acum coaliţia ia în calcul eliminarea pragului. Surse guvernamentale au transmis pentru Observator că se ia în calcul introducerea unei formule de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc şi interzicerea exporturilor de lemne.

La nici o lună coaliţia s-a răzgândit pentru că măsura din ordonanţa nu ar fi produs efectele scontate. Oamenii s-au plâns că guvernanţii nu au luat în calcul şi transportul de la Ocolul Silvic până acasă, care poate ajunge la 200-300 de lei, dar nici costul încărcării.

 Prin urmare, mulţi dintre ei preferă să cumpere de la samsari care aduc lemnul de foc direct acasă. În acest caz, costul este de 600 de lei pe metru cub. Specialiştii au atras atenţia că plafonarea a fost stabilită "din pix". Prețul acoperă doar costul de exploatare a lemnului. Prin urmare, ca să faci profit, fie faci export, fie vinzi la negru, potrivit reprezentanţilor unui ONG de mediu. 

Plafonarea preţului la lemnele de foc nu ar fi avut efectele scontate

Pe acelaşi subiect

Şi Asociaţia Industriei Lemnului - Prolemn - a avertizat în urmă cu câteva săptămâni că măsura plafonării preţului pentru lemnul de foc ar putea conduce la efecte nedorite, opuse celor scontate, precum dispariţia comerţului cu lemn de foc paletizat din oferta marilor retaileri, blocaje majore, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare, cu efect în crearea unui deficit de resursă de lemn în piaţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a explicat la începutul lunii octombrie că plafonarea preţului la lemnele de foc a fost decisă pentru a preveni anumite speculaţii care ar putea să apară în situaţia unei crize energetice, iar unii furnizori ar putea cere preţuri exagerate.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a spus recent că Ordonanţa cu plafonarea preţului la lemn poate fi modificată în Parlament şi că nu are informaţii conform cărora ar exista o criză a lemnului de foc pe piaţă după plafonarea preţului."Comercianţii pot încerca anumite tertipuri ca să nu livreze la acest preţ, dar sunt convins că atât Romsilva, cât şi proprietarii privaţi au pus suficientă masă lemnoasă pe piaţă pentru a exista şi în momentul de faţă lemn de foc care să se vândă consumatorului final".

Guvernul a adoptat pe 5 octombrie ordonanţa privind plafonarea preţului la lemne la 400 de lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la peleţi. "E o decizie aşteptată de milioane de români. Azi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E o decizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc", spunea atunci premierul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Coaliţia vrea să elimine pragul de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemnul de foc. De ce s-a răzgândit după nici o lună