Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Taxa pe tranzacții bancare și de solidaritate, desființată de analiști: Risc de discurs anti-plăți prin bănci

Preşedintele Nicuşor Dan şi liderii partidelor politice decid, chiar la această oră, ce taxe vom plăti de la 1 iulie. Pe masă sunt tot felul de propuneri controversate: taxa pe tranzacţii bancare, scumpiri la o serie de produse şi servicii, dar şi impozitarea mai drastică a pensiilor şi salariilor. 

de Lucia Cujbă

la 09.06.2025 , 19:25

Taxa pe toate plățile este cea mai controversată propunere. Nu vizează doar cumpărăturile cu cardul, ci și salariile virate, transferurile între conturi și retragerile de la bancomat. De exemplu, la 1.000 de lei transferați, am putea plăti o taxă de 3 lei. Oamenii sunt revoltaţi. "Eu unul cred că o să scot toţi banii de pe card. O să plătesc cash. 99 la sută din tranzacţii sunt cu cardul", spune un român.

"O astfel de taxă mai există în economiile subdezvoltate din America Latină. Ca şi cum am fi Columbia sau alte ţări de genul acesta. Ar fi o gândire primitivă. Luăm din orice vedem. Din nişte tranzacţii, din cifra de afaceri, din nişte plăţi. Orice taxă gândită iniţial temporară pe unu-doi ani tinde să fie permanentă. Ar alimenta un tip de discurs, anti plăţi prin bănci, anti plăţi cu cardul", spune Cristian Tudorescu, analist economic.

Specialiştii consideră taxa abuzivă. "Angajatorul meu îmi plăteşte salariul. Plata se face cont în cont. Caz în care ar fi impozitată. Apoi eu, din acea sumă care este la mine în contul curent, voi face plăţi spre alte conturi. ale firmelor de la care eu cumpăr bunuri şi servicii. Aceeaşi taxă aplicată aceloraşi bani, de mai multe ori"Cristian Păun, analist economic.

Vezi și

Impozitarea pensiilor şi salariilor

Pe acelaşi subiect

Se discută şi despre impozitarea mai dură a pensiilor şi a salariilor. Pensionarii cu venituri peste un prag stabilit ar putea plăti o contribuție de 10% la sănătate. Pentru salariile de peste 10.000 lei net, s-ar putea introducere o "taxă de solidaritate". 

"În primul rând, solidaritate cu cine? Solidaritate cu politicienii care ne-au adus în această situaţie? Dacă cineva ar avea salariul peste acest nivel, s-ar gândi la diverse forme ca să ajungă sub acel nivel", spune Cristian Tudorescu, analist economic.

"Cine a enunţat acest lucru este atât de prost pregătit că nu ştie că impozitul nu se calculează la net, se calculează la brut", a declarat Gabriel Biriş, analist fiscal.

Aproape dublu ne-ar putea costa şi rovinieta. S-ar putea anunța şi creșteri de TVA. Partidele propun eliminarea cotei reduse de TVA de 5%. Astfel, energia termică şi lemnele de foc ar putea fi taxate cu 9%. În același timp, TVA-ul pentru restaurante și hoteluri ar putea crește de la 9% la 19% - ceea ce ar duce la vacanțe mai scumpe cu până la 10%, chiar în plin sezon estival. De asemenea, panourile solare, pompele de căldură și hrana pentru animale s-ar putea scumpi, dacă vor fi trecute la TVA 19%.

"O diferenţă de 10 procente la TVA, unde mai adăugăm încă trei patru procente de la legume, 3-4 procente de la gaz, curent. Vorbim de o diferenta de 20, 23 de procente. Dacă o cameră de hotel costă acum 100 de euro, dacă punem acei 20 şi ceva la sută, putem vorbi de 150 de euro", spune Gabriel Roşca, manager hotel.

Nici angajaţii de la stat nu vor scăpa de tăieri. Numărul celor care beneficiază de vouchere de vacanţă ar putea fi redus, iar o serie de sporuri ar putea fi eliminate. Măsurile discutate acum de politicieni trebuie să aducă rapid 40 de miliarde de lei în plus la buget, pentru a reduce deficitul.  

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți montate acasă dispozitive de securitate, cum ar fi alarme sau camere video?
Observator » Ştiri economice » Taxa pe tranzacții bancare și de solidaritate, desființată de analiști: Risc de discurs anti-plăți prin bănci