Antena Meniu Search
x

Teama de război se vede pe burse. Acțiunile rusești au căzut cu 8% într-o singură zi, iar rubla a ajuns la minimul ultimelor 14 luni

Conflictul cu privire la Ucraina dintre Rusia și coaliția condusă de Statele Unite a dus la o prăbușire a acțiunilor și activelor rusești. Nici rubla nu traversează o perioadă excelentă.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 17:59

burse
Teama de război se vede pe burse. Acțiunile rusești au căzut cu 8% într-o singură zi, iar rubla a ajuns la minimul ultimelor 14 luni - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Luni după-amiază, indexul MOEX a picat cu 5.9% într-o singură zi, ceea ce înseamnă o scădere de 15% de la începutul acestui an. Totodată, indexul RTS a picat cu 8.1% în ultimele ore, totalizând o scădere de 19% de la 1 ianuarie. Rubla rusească a scăzut cu 2.5% față de dolar, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020.

Scăderile de pe burse vine după ce Rusia a mobilizat peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina și a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă invazie - ceea ce regimul de la Moscova a dat asigurări că nu se va întâmpla. În plus, negocierile din ultimele săptămâni dintre oficialii americani și cei ruși nu au dus la rezultate concrete, iar Washingtonul și Londra au amenințat cu noi sancțiuni, asta în timp ce și-au retras personalul diplomatic de la ambasadele din Kiev.

Expert, după prăbușirea la burse din 2008. "Lui Putin nu i-a păsat deloc"

Însă nu toți experții sunt convinși că pierderile de pe burse îl vor afecta pe Vladimir Putin. "Se poate pica și mai mult. În 2008, au căzut cu 80% între lunile mai și octombrie (războiul din Georgia + criza financiară globală. Lui Putin nu i-a păsat deloc", a scris pe Twitter Anders Aslund, membru senior la Atlantic Council.

Pe acelaşi subiect

În plus, Agathe Demarais, de la unitatea de investigații a grupului Economist, a declarat pentru CNBC că amenințarea cu sancțiuni este discutabilă pentru că ar fi cu mult mai puțin eficientă după anexarea Crimeei. "În ultimii opt ani, Kremlinul a făcut din independența economică o prioritate: rezervele de schimb valutar sunt mari și nu sunt denominate în dolari americani, datoria publică este foarte mică și către investitori domestici, iar Rusia a dezvoltat canale financiare alternative care le ocolesc pe cele Vestice", a explicat ea.

Vor forța Rusia și China un război? Vladimir Putin și Xi Jinping s-au aliat pentru o nouă ordine mondială

Pentru Moscova și Beijing, criza din Ucraina reprezintă o luptă pentru a reduce puterea și influența americană pe glob și pentru a face lumea sigură pentru autocrați, arată o analiză Financial Times.

Lumea occidentală a amenințat Kremlinul cu sancțiuni „importante” și „fără precedent” dacă Rusia va ataca Ucraina. Dar, pe măsură ce criza din Ucraina atinge punctul de fierbere, eforturile occidentale de a izola și pedepsi Rusia vor fi cel mai probabil subminate de China, uriașul vecin al Rusiei, scrie jurnalistul britanic Gideon Rachman într-o analiză despre noua ordine mondială în Financial Times

Vladimir Putin va călători la Beijing pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 4 februarie, președintele rus se va întâlni cu Xi Jinping care a devenit cel mai important aliat al său. Într-o conversație telefonică între Putin și Xi în decembrie, liderul chinez a susținut poziția Rusiei ca Ucraina să nu adere niciodată la NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri economice » Teama de război se vede pe burse. Acțiunile rusești au căzut cu 8% într-o singură zi, iar rubla a ajuns la minimul ultimelor 14 luni