Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete

Rusia este hotarâtă să nu lase Ucraina din mână. Aşa că are pregătite mai multe planuri de atac. Pe lângă o invazie armată, Moscova ar pune la cale şi o lovitură de stat, prin care să instaleze la Kiev un preşedinte prorus, scanariul nu este unul nou, fiind vehiculat de câțiva ani. Ultimele ameninţări au determinat Statele Unite şi Marea Britaniesă ceară familiilor staff-ului ambasadei din Kiev să părăsească Ucraina. Asta în timp ce la Kiev a ajuns şi al doilea lot al ajutorului militar american. 

de Redactia Observator

la 24.01.2022 , 14:44

Un nou lot de 80 de tone de echipament militar american a ajuns ieri la Kiev. În total până acum Statele Unite au trimis 170 de tone de muniţie şi armament, ca parte a unui ajutor defensiv a cărui valoare totală trece de 200 de milioane de dolari. 

Ameninţarea războiului a determinat Statele Unite să ordone rudelor staff-ului ambasadei să părăsească Ucraina, la fel şi Marea Britanie a început să evacueze angajaţi ai ambasadei din Kiev. Uniunea Europeană nu va face acelaşi lucru  pentru moment. Şeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile și mai mult. 

Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie: Suntem pregătiţi să ne luptăm. Ne strângem forţele. Avem mai multe trupe acum la graniţă decât au ruşii. Dar încă o dată, nu sunt la fel de bine echipaţi pentru o luptă de durată cu Rusia. 

Vezi și

Un război de anduranţă cu raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete, adică cu o implicare minimă a soldaţilor ar fi în avantajul Rusiei. Pentru a împiedica o asemenea strategie, Uniunea Europeană se pregăteşte să lanseze un val de sancţiuni la primul semn de conflict armat. 

Pe acelaşi subiect

Clement Beaune, secretar de stat al Afacerilor Europene Franţa: Ne pregătim pentru orice situaţie dificilă. Să avem un fel de meniu să spunem, pregătim pentru sancţiuni şi consecinţe. Nu le voi lista acum, dar europenii trebuie să fie pregătiţi la orice moment. 

Marea Britanie: Rusia ar intenționa să instaleze la Kiev un lider pro-rus

Un alt plan al Rusiei ar fi să pună în fruntea Ucrainei un fost parlamentar pro-rus, Evgheni Muraev, şi unul dintre mogulii media din Donbas, cunoscut ca fiind fidel Moscovei. 

Evgheni Muraev, politician ucrainean prorus: Nu vom primi Crimeea înapoi şi nici nu putem vorbi despre reintegrarea Donbas-ului. Ele nu vor fi cedate. În al doilea rând, NATO nu este calea. Este doar o baghetă geopolitică a Statelor Unite. 

Britanicii sunt cei care au aflat că Rusia pregăteşte o lovitură de stat, iar informaţia a stârnit îngrijorarea americanilor. 

Dominic Raab, vicepremier al Marii Britanii: Vor fi consecinţe severe, atât dacă Rusia invadează, sau dacă instalează un regim marionetă. 

Ucraina este doar un pion şi nu o miză în planurile lui Vladimir Putin, cred analiştii. El ar urmări de fapt ruperea Uniunii Europene, iar faptul că Europa depinde de gazul rusesc reprezintă un atu pentru liderul de la Kremlin. 

Fost oficial ucrainean: Acuzațiile britanice despre o lovitură de stat sunt “ridicole”

Ministerul britanic de Externe a declarat, sâmbătă, că deține informații potrivit cărora Rusia urmăreşte să instaleze un lider pro-rus la Kiev şi să ocupe Ucraina, la o zi după ce discuţiile dintre SUA şi Rusia păreau să fi schiţat o anumită detensionare a situaţiei. Totodată, Boris Johnson, premierul britanic, a promis că va face presiuni pentru schimbarea situației din Ucraina, declarație făcută într-un context politic intern mai complicat, din cauza ultimului scandal legat de petrecerea din timpul perioadei de lockdown.

Diplomația britanică afirmă că "fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev este văzut ca un potenţial candidat", dar acesta nu este singurul. Serviciile ruse de informaţii "au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni". Mai sunt menționate și numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 - 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 - 2014).

Însă, potrivit unei analize The Guardian, patru din cei cinci ucraineni trăiesc în exil la Moscova, iar în privința lui Evgheni Muraev, trebuie să fie o confuzie, având în vedere că mogulul media „este sub sancţiuni în Rusia”. 

„Declarațiile m-au amuzat. Ministerul Britanic de Externe face o confuzie”, a declarat fostul deputat ucrainean Evgheni Muraev. „Nu are logică. Nu am voie să intru în Rusia. Nu numai atât, ci și banii de la firma tatălui meu de acolo au fost confiscați”. 

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Vasyl Filipchuk, a descris acuzațiile britanice despre lovitura de stat drept „ridicole”, precizând că Kievul ar fi greu de cucerit chiar și în cazul unei invazii.

“Orașul ar fi decimat, distrus, și un milion de oameni s-ar refugia. Avem 100.000 de oameni înarmați în capitală care vor lupta. Poate exista un plan, al Moscovei, dar mi se pare o prostie” a mai comentat Filipchuk.

La rândul său, Rusia a respins duminică, acuzaţiile Londrei la adresa sa, conform cărora încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. "Solicităm Foreign Office-ului (ministerul britanic de externe) să înceteze să mai răspândească absurdităţi", a reacţionat ministerul rus de externe pe Twitter.

Ministerul britanic de Externe a refuzat alte comentarii pe marginea comunicatului său de sâmbătă seara, iar criticile nu au întârziat să apară. 

„Este surprinzător faptul că, în această săptămână de tensiuni acute în Europa, premierul pare să fi lipsit de la masa discuțiilor la nivel înalt, iar ministrul de externe era pe altă lume”, a declarat Peter Ricketts, fostul consilier pe probleme de securitate și fost secretar permanent în Ministerul de Externe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Planul de război al lui Putin în Ucraina: raiduri aeriene necruţătoare şi lansări de rachete