Antena Meniu Search
x

Tichete sociale 2022. Totul despre valoarea lor, cine le poate primi şi când, la ce folosesc

Tichete sociale 2022. Criza generată de virusul SARS-COV-2, de liberalizarea prețurilor la energie, precum și de conflictul din Ucraina au efecte asupra economiei românilor. În acest context, două Ordonanțe de urgență adoptate în ultima ședință de Guvern vin cu măsuri în sprijinul cetățenilor pentru a trece mai ușor această perioadă dificilă. Şcolarii care iau burse sociale vor primi şi vouchere de câte 30 de euro lunar, iar familiile nevoiaşe ar urma să primească tichete a câte 50 de euro din două în două luni. Totul până la sfârşitul acestui an. 

de Redactia Observator

la 12.05.2022, 12:51

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Tichete sociale 2022. Persoanele cu venituri mici ar urma să primească vouchere sociale cu care să-şi cumpere alimentele de bază. Peste trei milioane şi jumătate de români vor beneficia de aceste tichete sociale. În plus, şi elevii care primesc burse sociale ar putea să primească vouchere pentru mâncare şi rechizite. 

Cine primeşte voucherele sociale

3,5 milioane de români vor beneficia de tichete sociale în valaore de 50 de euro şi care se vor acorda la fiecare 2 luni, până la sfârşitul anului. Acestea sunt destinate pentru cumpărarea a 6 alimente de bază. Vor beneficia de ele cei cu pensii de până în 1.500 de lei, persoanele cu handicap care nu au venituri mai mari de 1.500 de lei, dar şi familiie în care câştigul pe membru e de până în 600 de lei. Impactul bugetar ar fi în acest caz de 693.703.400 de milioane de euro, iar banii provin din fonduri europene. Tichetul social este valabil începând cu data de 1 iunie 2022 până la data de 31 decembrie 2022, reiese din proiectul de OUG.

Tichetele vor fi distribuite prin Poşta Română

Pe acelaşi subiect

Potrivit Ministrului Muncii tichetele vor fi distribuite românilor prin Poşta Română, iar procedura de distribuire a tichetelor valorice va fi similară cu cea a tichetelor de masă. Distribuirea lor va începe de la 1 iunie și vor fi acordate până pe 31 decembrie.  Cele pentru persoanele fără adăpost vor fi trimise la primării, care se vor ocupa de distribuirea lor. "Vor ajunge prin Poşta Română. Cei care au pensia pe card primesc cuponul acasă prin Poşta Română şi vor primi şi tichetul. Mai avem persoanele cu dizabilităţi, acolo probabil ne vom îndrepta către DGASPC şi evident, tot prin Poşta Română pentru ceilalţi. Elevii exact cum primesc bursa socială vor primi şi tichetele”, a afirmat Budăi.

La ce se pot folosi voucherele date de Guvern

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite doar pentru achiziţia produselor alimentare și plata meselor calde. Aceste tichete nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar. Românii pot utiliza tichetele sociale, pe baza actului de identitate. Fac excepţie de la această regulă persoanele fără adăpost care vor prezenta un document eliberat de autoritățile publice locale care va atesta identitatea acestora

Ce spun analiştii despre tichetele sociale

Părerile specialiştilor sunt împărţite. Dacă unii văd tichetele sociale ca pe un lucru binevenit, alţii spun că Guvernul nu cunoaşte de fapt realitatea. Economiştii mai spun şi că emiterea cardurilor şi distribuirea lor de către Poşta Româna implică alte cheltuieli, bani care ar fi putut merge pentru a creşte valoare tichetelor.

Adrian Negrescu, analist economic: Suma dovedește că ori autoritățile nu cunosc realitatea din lumea oamenilor săraci, împovărați de facturile la energie, gaze și alimente, ori doar fac un joc de fațadă, cu iz politic.

Alte informaţii utile

  • Banii pot fi utilizați în termen de maxim 12 luni de la data fiecărei alimentări.
  • Nu se pot retrage bani de pe aceste tichete și nu pot fi schimbate în bani.
  • Tichetele sociale pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea de produse alimentare și de mese calde.
  • Nu se primește rest în bani la folosirea tichetelor sociale.
  • Beneficiarul poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde numai în rețeaua unităților afiliate, pe baza actului de identitate.
  • Sumele nu se impozitează și nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă și nici nu sunt supuse executării silite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Tichete sociale 2022. Totul despre valoarea lor, cine le poate primi şi când, la ce folosesc