Antena Meniu Search
x

Timişoara dă peste un sfert de milion de euro pentru o aplicaţie turistică. Va fi gata când oraşul nu va mai fi Capitală Europeană a Culturii

 "Omul gospodar îşi face iarna car și vara sanie". Proverbul nu se potrivește însă administrației din Timișoara, care a lansat recent o licitație pentru o aplicație, care va cuprinde toate evenimentele, activităţile şi oferta culturală a orașului. Pentru asta este dispusă să dea 300.000 de euro. Problema este că aplicația va fi gata în 14 luni, adică după ce se va încheia anul în care oraşul este Capitală Culturală Europeană şi când este aşteptat cel mai mare flux de turişti. Şi Clujul are o aplicație similară care a costat 3500 de euro.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 13.01.2023, 15:01

Vezi și

Primăria Timişoara plăteşte peste un sfert de milion de euro pentru o aplicaţie turistică. Nu doar că e de 100 de ori mai scumpă decât cea folosită la Cluj, de exemplu, dar va fi gata abia după ce se vor încheia evenimentele de anul acesta, când oraşul este capitală culturală europeană. Explicaţia autorităţilor? A fost nevoie de mai multe studii pentru a stabili ce trebuie să cuprindă. 

Silvia Terziu e antreprenor și a creat "Timișoara City App", o aplicație gratuită, actualizată și deja la dispoziția celor locuiesc în oraș sau îl vizitează. Spune că a încercat să contacteze autorităţile locale pentru o colaborare în interesul oraşului, dar nu a primit niciun raspuns.

"Timişoara City App este o aplicaţie mobilă care datează din 2021, am început să o fac din 2020. Realizarea şi implementare ei cu tot cu persoanele care au stat back office, a costst undeva la 30.000 de euro" ne-a spus Silvia.

Sunt costuri de 10 ori mai mici față de cele disponibile pentru licitația organizata acum de Primăria Timișoara, pentru o platformă similară. "Această aplicaţie este a locuitorilor şi turiştilor, care vor afla mai multe evenimente şi detalii despre oraş şi ce se întâmplă în cultura, şi dedicată operatorilor culturali, care vor încărca aceste informaţii în platformă. Această aplicaţie se doreşte a fi dezvoltată pe termen lung și se doreşte o moşternire a Capitalei Culturale, nu doar în 2023 ci şi în anii care vor urma", a spus Gyöngyi Takács, de la Centrul de Proiecte Timișoara.

Pe acelaşi subiect

"Preţul de 300.000 de euro, exorbitant, şi ce m-a şocat, pe lângă preţ, este că timpul pentru realizarea acestei aplicaţii este de 14 luni" a reacţionat Silvia Terziu.

Asta înseamnă că va fi gata după ce se va încheia anul în care oraşul este Capitală Culturală Europeană. "Cred că o aplicație ar fi utilă, dar e puțin cam târziu. Deși, Timișoara va fi atractivă și după ce se termină anul Capitalei" este reacţia unui localnic. 

"Lucrez în domeniul IT. Părerea mea e că e mult prea supraestimat costul şi cu mai puţin de jumătate... cu o echipa de 5 itişti, dacă se pun bine, într-o lună ar fi gata", a comentat un alt localnic. 

Autorităţile au o explicaţie pentru timpul lung de realizare a aplicaţiei. "La realizarea acestui caiet de sarcini au participat mai mult consultanţi şi experţi cooptaţi. A fost nevoie de o consultare a pieţei, de mai multe studii, pentru a face un caiet de sarcini", a explicat Gyöngyi Takács.

Aplicaţii similare au toate oraşele mari ale ţării, doar că preţul plătit a fost chiar şi de 100 de ori mai mic, în unele cazuri. La Cluj, de exemplu, o astfel de aplicație a fost comandată de Consiliul Județean și a costat 3.500 de euro, iar Oradea are o platformă funcțională, realizată cu 18.000 de euro, pentru ca e mai complexă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Timişoara dă peste un sfert de milion de euro pentru o aplicaţie turistică. Va fi gata când oraşul nu va mai fi Capitală Europeană a Culturii