Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tinerii români, neinteresaţi de joburile cu jumătate de normă. Suprataxarea programului de 4 ore a dus la scăderea contractelor cu program redus

Tinerii nu sunt interesaţi de joburile cu jumătate de normă. Mai puţin de 4 la sută acceptă locuri de muncă part-time, în timp ce media Uniunii Europene este de 17 procente. Nici angajatorii nu aleg acest timp de contract din cauza suprataxării din partea statului. 

de Florentina Lazăr

la 18.11.2024 , 21:13

România și Bulgaria sunt ţările cu cei mai puțini angajați cu jumătate de normă din Uniunea Europeană. În medie 4 din 10 persoane din ţara noastră au joburi part-time, arată datele Eurostat.  

"Vara trecută am lucrat într-un birou de arhitectura ca desenator tehnic. Aş prefera full time. Nu s-a întâmplat, ori am muncit full, ori n-am muncit deloc. N-am ales calea de mijloc", a declarat o tânără. 

Suprataxarea programului de 4 ore introdusă în 2022 a determinat într-un singur an, trecerea a 19% dintre contractele de acest tip la regimul de lucru cu normă întreagă. 

Vezi și

Tinerii români, neinteresaţi de joburile cu jumătate de normă

Pe acelaşi subiect

"Fără doar şi poate activitatea full time e cea care ne avantajează pentru că un coleg care e pe o perioadă mai lungă de timp, norma întreagă are un ciclu de muncă mult mai avantajos care îţi permite să urmăreşti activitatea şi să poţi obţine rezultate. Part time-ul e o formă de colaborare pe care o adoptăm în momentul în care avem un volum foarte mare de muncă în perioadele sezoniere", a declarat Ecaterina Virgolici, specialist marketing patiserie.

"Aceste joburi, aceste contracte s-au transformat in contracte de prestari servicii, oamenii şi-au făcut fie PFA, fie societăţi comerciale şi semnează contracte de prestări servicii cu clienţii lor", a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.

Între 5 şi 10% dintre anunţurile de pe platformele de recrutare sunt pentru joburi cu normă redusă. 

"Pe de o parte sunt cele dedicate tinerilor la început de cariera practică, intershipo, voluntariat care sunt încadrate la part time şi mai vorbim de zonele unde se lucreaza majoritar în schimburi astfel încât să poată să acoperi intervale de timp diferite, logistică, front desk, front office, relaţii cu publicul în zona de educaţie unde pot să fie norme mai mici, instructor de înot", a declarat Ana Vişan, reprezentant platformă de recrutare. 

La nivel european, în 2023, 17,1% dintre angajaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani au ales un program redus de muncă.

"Diferenţa o face taxarea, dacă la noi taxarea e ca şi un contract individual de muncă de 8 h full time, acolo se taxează efectiv cât este lucrat", a declarat Leonard Rizoiu, specialist resurse umane.

În România, cele mai multe joburi part time se găsesc în marile oraşe, în timp ce în mediul rural sunt inexistente. 

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi început deja să cumpăraţi cadourile de Crăciun?
Observator » Ştiri economice » Tinerii români, neinteresaţi de joburile cu jumătate de normă. Suprataxarea programului de 4 ore a dus la scăderea contractelor cu program redus