Antena Meniu Search
x

Legumele româneşti sunt puţine şi scumpe, în această toamnă

Când vremea distruge culturile, clienţii plătesc preţul dezastrului. Legumele româneşti sunt puţine şi scumpe toamna aceasta. La roşii, producţia este cu aproape 20% mai mică faţă de anul trecut, şi din cauza unui dăunător adus de peste hotare.

Vezi și

Când vremea distruge culturile, clienţii plătesc preţul dezastrului. Legumele româneşti sunt puţine şi scumpe toamna aceasta. La roşii, producţia este cu aproape 20% mai mică faţă de anul trecut, şi din cauza unui dăunător adus de peste hotare.

În plină toamnă, legumele au preţuri de trufandale. 7 lei costă gogoşarii, 6 lei - ardeiul gras şi cel capia şi 5 lei - un kilogram de dovlecei. Mai mult ca la producător şi aproape dublu faţă de anul trecut, în cazul cartofilor. O simplă salată, de exemplu, trece rapid de 10 lei. 

În pieţele din Capitală, roşiile costă între 4 şi 7 lei kilogramul. Cele mai ieftine sunt puţin mai mici, iar cele mai scumpe sunt mai mari, au un aspect mai plăcut şi producătorii spun că sunt şi mai gustoase.

Se plâng şi clienţii, se plâng şi producătorii, care şi-au văzut culturile distruse de vremea atipică din acest an. 

CONSTANŢA ŢICU, producător: A fost timpul capricios, foarte greu. Investiţia n-o mai scoatem. Adică munca n-o mai pun. Muncim toată familia pentru legumele astea. Suntem producători şi toţi muncim.

Dar nu doar vremea le-a stricat planurile. 

În comuna Matca din Galaţi, Tuta Absoluta, zisă şi molia tomatelor, a făcut ravagii. 100 de fermieri din localitate sunt afectaţi până acum. Unii agricultori au pierdut întreaga producţie de roşii din cauza dăunătorului. 

Viorel Rarinca, agricultor: Am pus roşiile, erau cam aşa de mari şi de acolo în sus a intrat tuta. S-a veştejit tot în jos, la revedere.

Insecta a afectat şi culturile din restul Europei. De fapt, specialiştii spun că ar fi ajuns în România odată cu roşiile de import. 

VINCENZO SELITO, director marketing companie de biotehnologie din Italia: Problema cea mai mare e că pentru controlare se folosesc insecticide şi pesticide şi nematocide care au un efect dezastruos asupra calităţii solului. Acum putem folosi microorganismele în agricultură pentru a încerca să controlăm în mod natural insectele.

Producţia de roşii, cultura cea mai afectată de dăunători, este cu aproape 20% mai mică faţă de anul trecut. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Legumele româneşti sunt puţine şi scumpe, în această toamnă